петак, 01. јула 2022. | 06:11
Најновије вести

Дачић: Велике резерве у вези с исходом састанка у Паризу

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да постоји одређена воља Немачке и Француске да се одржи састанак у Паризу, али да постоје и велике резерве у вези са исходом тог састанка.

“Ако унапред не буде познато да ће ишод тог састанка бити позитиван, мислим да састанка неће ни бити. Тиме би показали да је Харадинај јачи од свих њих”, рекао је Дачић.

Прошли пут су немачка канцеларка Ангела Меркел и Макрон убеђивали Харадинаја, који их је, како каже, увредио питавши их: “Ко ће нама да гарантује то што ми ви причате?”

Затим је, додаје, Харадинај био позван код Мерекелове да би се направила одређена припрема пред састанак у Паризу.

“Мишљења сам да председник Француске Емануел Макрон више себи не може да дозволи такав луксуз да му Харадинај по други пут лупи шамар”, рекао је Дачић.

Према његовом мишљењу, западни политичари користе Харадинаја за своје међусобне сукобе.

Прво, објашњава, хоће да покажу да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини “нема појма, да ништа није урадила”.

Друго, САД нису одушевљене што су Париз и Берлин заказали састанке и не навијају да се ту нешто позитивно деси. И треће, Париз и Берлин мисле да они треба да преузму руковођење преговорима, а Брисел је против тога.

“А сви заједно сматрају да треба да се укључи Америка у преговоре, али без Русије некако. То су сукоби унутар тог западног табора”, рекао је он.

Дачић каже и да очекује да ће у наредних годину дана десетак земаља, а можда и више, повући признање Косова.

“Ја више и не морам да утичем на те земље, оне саме хоће да повуку признање”, рекао је он.

Подели на: