уторак, 21. фебруара 2023. | 18:05
Најновије вести

Дати већи подстицај младима да раде и остану у свом завичају

Помоћник директора канцеларије за КиМ Душан Козарев са сарадницима посетио Косовско Поморавље

 

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев боравио је 30.јануара у Косовском Поморављу. Своју посету делу овог региона у коме живи око 30.000 Срба, започео је у Новом Брду, где се састао са представницима локалне самоуправе , јавних предузећа, директорима школа и грађанима, приликом чега је разговарано о актуелним потребама и плановима који се односе пре свега на потребе српског становништва у поментутом региону, као и о модусима решавања тих пробелема. Том приликом чуло се да ће држава Србија и даље бити уз свој народ не само у Косовском Поморављу, већ и на целом Косову и Метохији.

Током боравка у Новом Брду, Козарев је обишао и неколико социјално угрожених породица, којима је Канцеларија за КиМ у претходном периоду обезбедила одређене видове материјалне помоћи. Такође он је обишао и газдинство Драгана Васића у селу Зебинцу, једног од узронијих домаћинстага у новобрдској општини. Васићима су општина и Канцеларија за Косово и Метохију знатно помогле око стварања капацитета за мини фраму говеда, али и осталог у домену пољопривреде и сточарства.

Током боравка у Косовском Поморављу, Козарев је посетио и Народну кухињу у селу Прековцу, где га је протиница Светлана Стевић, координатор хуманитарне организације Епархије рашко призренске “ Мајка девет Југовића“ упознала са радом кухиње. При том се чуло да Република Србија, преко Канцеларије за КиМ издваја 21 милион динара за исплату личних доходака за 61 радника запосленог у 6 народних кухиња које делују у оквиру Епархије Рашко призренске.

Помоћник директора канцеларије за КиМ, Душан Козарев је своју посету Косовском Поморављу завршио у Шилову, где се такође сусрео са грађанима овог села , надомак Гњилана, представницима локалне самоуправе, предузећа и установа и обишао неиликко породица у овом месту. Он је након посете поменутом региону изразио задовољство утисцима , истакавши да су му утисци позитивни. пре свега у погледу јединства српског народа око многих важних питања . Како је казао сви надлежни ће крупним короацима наставити да се иде напред у циљу побољшања укупних животних услова српског становништва на овким просторима уз акценат на то да ће се пре свега ићи на веће мотивисање и подстицај младих да кроз разне облике малог бизниса, пољопривреду и друге области ангажују како би остварили приходе и могли да живе пре свега од свог рада. Како је нагласио држава Србија је ту да прихвати све њихове идеје и предлоге и помогне им на том плану. Такође Козарев је током посете Косовском Поморављу казао да је веома важно да се улажу масимални напори на очувању здраве породице и развијању правих вредности код млађих генерација које ће видети своју будућност на простору Косова и Метохије. Поред осталог Козарев је рекао да је важно јединство државе, народа и Српске православне цркве.

С.И.

Подели на: