Најновије вести

Деца на смотри у Зубином Потоку

Покрајинска смотра фолклорног стваралаштва деце са КиМ у Зубином Потоку

 

У Дому културе “Стари Колашин” у Зубином Потоку у суботу је одржана Покрајинска смотра фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије. Према речима оргнизатора овог скупа, Горана Обрадовића, на смотри су учествовала деца културно-уметничких друшатва „Косовка девојка“ из Бабиног Моста, КУЂа „Морка Гора“ из Зубиног Потока и из деца из Жеровнице. Наступ су имали и шестогодишњи Тодор Добрић као гуслар и Јаков Јакшић (7) као здравичар. Плесна група из основне школе „Јован Цвијић“ извела је „Каљинку“.
Покрајинска смотра фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије је културни догађај кроз који деца путем усменог казивања, народних игара, језика и сценске уметност, изражавајући сопствену креативност, знање и вештине, приказују обичаје из крајева из којих долазе. – Реализацијом овог важног културног догађаја окупљамо децу из јужне српске покрајине. Неговањем и преношењем ове “живе културне баштине”, чува се историја, култура и традиција нашег народа, рекао нам је Горан Обрадовић.
Због ситуације изазване пандемијом вируса ковид 19 манифестација је организована по препоруци Кризног штаба са одстојањем и у присуству ограниченог броја посетилаца.
Покрајинска смотра фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије Зубин Поток 2020. изведена је је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и општине Зубин Поток.
С.Ђукић

Подели на: