sreda, 05. oktobra 2022. | 21:08
Najnovije vesti

Deca u svetu savremenih tehnologija

INOVACIONI CENTAR „GRAČANICA”

 

Nikola i Petar kažu da je u svemu najvažniji timski rad i jedino tako mogu doći do zapaženih rezultata. Obojica su već sada rešila da će dogodine upisati Elektrotehničku školu u Sušici i tamo nastaviti da proširuju svoje znanje Nikola Stanojević i Petar Božidarević su učenici OŠ „Kralj Milutin” i zaljubljenici su u programiranje i robotiku. Da vredno rade i slušaju svoje mentore Milana Stojanovića i Aleksandra Blagića, najbolje govore rezultati koje su poslednjih meseci ostvarili. Na takmičenju u Prištini bili su drugi i tako stekli uslov da se takmiče na regionalnom takmičenju u Zagrebu.

– Uspešno smo rešili zadatke koje smo dobili na takmičenju u Hrvatskoj i osvojili dovoljno bodova da se plasiramo na Svetsko prvenstvo iz robotike, koje je krajem novembra održano u kineskom gradu Guangdžou. Tamo je konkurencija bila izuzetno jaka, i mnoge stvari vezane za robotiku videli smo po prvi put. Bilo je i poznatih stvari ali, bez obzira na rezultat, videli smo jedan novi svet i upoznali se sa vršnjacima iz različitih država – kaže nam Nikola. Njegov drugar Petar objašnjava šta im se najviše dopalo na takmičenju u Kini.

– Videli smo sjajnog robota koji skuplja loptice i potom ih bacajući ruši čunjeve. Sjajne uspomene nosimo iz Kine, iako nismo ostvarili veliki uspeh. Naši vršnjaci iz regiona su odlični i, na primer, Luka iz Zagreba je u Kini bio peti što je sjajan uspeh – priča Petar i dodaje da se sa Nikolom uveliko sprema za naredna takmičenja. Nikola i Petar kažu da je u svemu naj
važniji timski rad i jedino tako mogu doći do zapaženih rezultata. Obojica su već sada rešila da će dogodine upisati Elektrotehničku školu u Sušici i tamo nastaviti da proširuju svoje znanje. Pominju i svoja dva drugara Filipa Živića i Iliju Janićijevića koji sa njima učestvuju na pojedinim takmičenjima. Izvršni direktor Inovacionog
centra u Gračanici je Milan Stojanović po zanimanju master informatičar, koji kaže da sa decom radi oko dve godine. – Centar je registrovan pre godinu dana. Sve je počelo kao hobi, volonterski. Više iz želje da sa decom radimo nešto korisno, kao što je programiranje i robotika nego što nam je neka zarada bila važna. Deca ovde kreativno razmišljaju, sklapaju i rasklapaju robota, programiraju, odnosno zadaju mu neku komandu koju on radi. Igramo se i učimo, a to je deci zanimljivo. U početku je bilo i 20 dece u ovoj sobi, ali nismo imali dovoljno računara. Vežbali smo na dva laptopa. Nakon poslednjih uspeha predstavnici švajcarske vlade u Prištini će nam obezbediti opremu tako da možemo da radimo sa većim brojem dece – priča Milan. Iza sebe već imaju projekat gde su deca sama osmislila takozvanu Pametnu baštu. Ona je uz pomoć senzora merila temperaturu i vlažnost vazduha u plasteniku. Na osnovu određenih parametara i temperature, bašta je sama zalivala i sređivala zemljište.

– Ovim projektom sa arduino tehnologijama smo osvojili drugo mesto na takmičenju u Prištini i kao nagradu dobili 3D printer – ističe Milan. U centru kažu da im je cilj da što više dece uvedu u svet informacionih tehnologija i zato su raspisali nov konkurs robotike i programiranja, arduino tehnologija i veb dizajna. Upis je već počeo, a novi kursevi počinju sredinom decembra. M.Č.

Podeli na: