Најновије вести

Ђукановић: САД решене да деблокирају дијалог Београда и Приштине

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да ће још много дипломатских напора бити извршено на Приштину док се не суспендују таксе на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

 

Драган Ђукановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да могуће повлачење америчких војника са Косова показује да су САД решене да деблокирају процес дијалога Београда и Приштине и да таксе што пре буду укинуте.

“Не видим политичку вољу, пре свега од стране актуелног премијера Куртија, да то уради. Мислим да ће још пуно дипломатских напора бити извршено на Приштину док се то не суспендује”, истиче Директор Центра за спољну политику.

Када је реч о односу ЕУ према Косову, Ђукановић указује да нема напретка са визном либерализацијом, те да и сам косовски председник Хашим Тачи није задовољан састанком са изасланицима француског председника и немачке канцеларке.

“Плашим се да не постоји синхронизација активности између ЕУ и САД, што може да пролонгира читав процес”, наводи Ђукановић додајући да “очигледно постоји подршка која се рефлектује из ЕУ на владу Косова”.

Коментаришући блокаду средстава Косову, директор Центра за спољну политику сматра да је реч о покушају дисциплиновања Приштине, више симболички него суштински.

Говорећи о предстојећем састанку председника Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел, Ђукановић је рекао да се може очекивати више ствари.

“Да се коначно разјасни став Немачке око наставка дијалога и да видимо у ком правцу Немачка види да се креће дијалог. То ће бити доминантна тема, али и наставак привредне сарадње”, поручио је директор Центра за спољну политику.

Подели на: