sreda, 28. septembra 2022. | 07:39
Najnovije vesti

Đurić: Ako žele legitimnu vladu, moraće da kucaju na vrata Srpske liste

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji Srpska lista osvojila je svih 10 zagarantovanih mandata. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručuje da “nema legitimne vlade u Prištini i pokrajinskih institucija bez učešća srpskih predstavnika”. Prema preliminarnim rezultatima, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji odlaze u opoziciju.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da su Srbi pokazali da kada je teško, znaju da budu jedinstveni.

Tokom kampanje, Srpska lista je, podseća, bila opstruisana sa ciljem da se Srbi sa KiM odvoje od Beograda.

“Srbi na KiM švataju značaj jedinstva, odazivaju se pozivima svoje države”, poručio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da će Srbi govoriti snažnim i jedinstvenim glasom pred Albancima, ali i pred međunarodnom zajednicom.

Osvajanjem svih 10 mandata je, smatra, olakšana pregovaračka pozicija Srbije.

Đurić ističe da “nema legitimne vlade u Prištini i pokrajinskih institucija bez učešća srpskih predstavnika”.

“Moraće da kucaju na vrata Srpske liste ako žele legitimno formirane institucije, za to su se Srbi izborili”, rekao je Đurić.

Prema preliminarnim rezultatima izbora na KiM, pobedu je odnelo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dok Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji idu u opoziciju.

“Aljbin Kurti je jedan od ljudi sa tvrdim i teškim stavovima, biće težak pregovarač, ali sa ovim rezultatom, svako ko hoće da formira pokrajinske institucije mora da prekine sa teretom i ugnjetavanjem Srba i da ozbiljno pristupi razgovorima sa Beogradom”, rekao je Đurić.

Kaže i da ne može ništa posebno dobro da se očekuje od Kurtija, jer se on zalaže za veliku Albaniju. Imamo pravo samo u sebe da se uzdamo, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

“Čeka nas težak period borbe da dijalog bude vođen na zdravim osnovama, a ne kako pojedini separatistički lideri misle – da Srbija može da dâ sve a da ne dobije ništa”, zaključio je Đurić.

Podeli na: