subota, 10. decembra 2022. | 02:45
Najnovije vesti

Đurić: Namera Kurtija je da militarizuje Albance

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da je namera Aljbina Kurtija da u što većoj meri “svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance”.

Marko Đurić je reagovao povodom izjava kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope, i da je njegov jedini cilj, ne obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima”, naveo je Đurić u izjavi za medije.

Kaže da Kurti “po diktatorskim receptima iz tridesetih godina prošlog veka obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga”, poručujući da ne želi razgovore sa Beogradom, već “dijalog o dijalogu”, što je, smatra Đurić, eufemizam za potpuni izostanak dijaloga.

“On se sprda sa međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomognu stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, i za sada mu to uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija”, izjavio je Đurić.

Smatra da je namera Kurtija da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance “kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile”.

“Srbija nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira, i uložiće politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da je predsednik Aleksandar Vučić “čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena”.

“Međutim, Kurti je odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse, i verujem da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama”, zaključio je Marko Đurić.

Podeli na: