sreda, 28. septembra 2022. | 09:17
Najnovije vesti

Đurić: Reciprocitet sinonim za samoizolaciju Prištine

Sama ideja reciprociteta koju Aljbin Kurti “papagajski” ponavlja u potpunoj je suprotnosti sa željom odgovornih i dalekovidih lidera u regionu da na ovim prostorima stvore uslove za dinamičniji razvoj i slobodan protok ljudi, robe i kapitala, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 

Marko Đurić navodi da je reciprocitet sinonim za samoizolaciju samoproglašenog Kosova i infantilan politički odgovor na činjenicu da međunarodna podrška jednostrano proglašenoj nezavisnosti opada i da je taj takozvani državotvorni projekat u dubokoj krizi.

“Kurti ne može da durenjem i ekstremizmom reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme i društvenu krizu u našoj južnoj pokrajini, proisteklu iz nesposobnosti i neodgovornosti albanske političke elite”, smatra Đurić.

Kaže da Priština treba da švati da se sva nerešena pitanja rešavaju, ne ucenama, već dijalogom, i to nakon što se ukinu anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije, da bi i Srbi i Albanci mogli da počnu da žive dostojanstvenim životom.

“Godišnjica uvođenja anticivilizacijskih taksi od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije je i godišnjica neuspeha dela međunarodne zajednice da na prostoru zapadnog Balkana osigura poštovanje vrednosti na kojima počiva savremena Evropa. Jednoj bahatoj i samovoljnoj grupi albanskih političkih lidera u Prištini dozvoljeno je da krši Cefta sporazum i mnoge druge sporazume iza kojih je svojim autoritetom stala Evropska unija”, ističe Đurić.

Kaže da se ispostavilo da oni koji su doneli odluku o uvođenju trgovinske blokade nisu usamljeni u bezumlju, već da među albanskim političkim strukturama na KiM postoji konsenzus da se sa Beogradom i dalje treba razgovarati jezikom ucena i pritisaka.

“Produktivan dijalog je veoma teško voditi sa nekim ko neprestano dokazuje svoju verolomnost i želju da svoju volju nameće jednostranim manifestacijama sile, i čak se ponosi nesposobnošću i nespremnošću da sprovodi preuzete obaveze i poštuje datu reč”, zaključio je u svom saopštenju je Marko Đurić.

Podeli na: