понедељак, 05. јуна 2023. | 18:57
Најновије вести

Ђурић са државним фукционером Финске о Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са подсекретаром за спољну и безбедносну политику Министарства спољних послова Финске, Каием Сауером, о положају српског народа у јужној покрајини и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

Ђурић је истакао да све учесталије албански политички представници у Приштини у јавност одашиљу шовинистички обојене поруке, што за последицу има све гори положај српског народа на Косову и Метохији и све већи број инцидената са циљем застрашивања неалбанског становништва, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Београд је, како је објаснио Ђурић, упркос свему спреман за наставак дијалога пошто се безусловно укину таксе на робу из централне Србије, међутим на страни владајуће већине у Приштини до сада није било спремности да се поново крене путем дијалога.

Ђурић је констатовао да влада привремених институција самоуправе у Приштини чак и званичним документима манифестује неспремност за продуктиван дијалог, што се најбоље види у недавно усвојеном програму Куртијеве владе.

На самопроглашеном Косову се, упозорио је Ђурић, годинама успоставља антиевропски концепт моноетничког друштва, у којем су сви неалбанци грађани другог реда и ускраћена су им и најелементарнија људска права, попут права на сигуран и достојанствен живот, права на имовину и права на повратак, наведено је у саопштењу.

Подели на: