петак, 02. јуна 2023. | 17:23
Најновије вести

Добијен први протеин за домаћи тест на антитела на нови коронавирус

На Институт за примену нуклеарне енергије сутра ће бити испоручена прва количина једног од рекомбинантних протеина новог коронавируса, који ће бити један од главних састојака за домаћи тест за одређивања присуства антитела на Сарс-ков-2.

 

Стручњаци са Хемијског факултета развили су технологију за добијање једног од рекомбинантних протеина новог коронавируса, који је главни кандидат за серолошки тест тренутно у развоју на катедри за биохемију, истиче проф. др Тања Ћирковић Величковић.
Други кандидат је, како каже, на путу да буде развијен и у наредним данима или недељама ће бити овладано технологијом добијања другог антигена.
Тест омогућава детекцију присуства антитела у крви особе, односно помаже лекарима да утврде, да ли је организам тренутно изложен или је некад био изложен специфичном инфективном агенсу, у овом случају новом коронавирусу.
За сада је добијен један милиграм, јер је за веће количине потребно уложити више рада и проширити капацитете, као и набавити полазне материјале које у овом тренутку немамо.
„Ми смо са Клиничким центром потписали уговор о научној и технолошкој сарадњи и аплицирали смо за један велики пројекат преко СЗО, одакле очекујемо да ће доћи један део средстава да би могли да наставимо наше активности. Такође, Влада Србије и Министарство науке су обећали помоћ“, каже Ћирковић Величковић.
Према њеним речима, рокови су јако кратки, о чему најбоље сведочи чињеница да је читав пројекат прокренут пре неколико недеља, а данас је добијен и први протеин.

Подели на: