subota, 28. januara 2023. | 17:10
Najnovije vesti

Donja Gradina, Dan sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu

U Donjoj Gradini gde je bilo najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, održan je parastos na grobnom polju Topole.

 

 

Zvaničnici su zatim položili vence na grobnom polju “Topole”.

Vence su položili predastavnici vlasti RS, predvođeni predsednicom Srpske Željkom Cvijanović, a odmah potom je to učinila i delegacija Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Vučić: Ovde smo da ukažemo poštovanje stradalima i da se zločin nikada ne ponovi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Donjoj Gradini da je teško ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju.

“Teško je ne osetiti nemoć nad ovim zločinom nad čitavim jednim narodom, zločinom istrebljenja konačnim koji je smišljen zbvog teorije tla i krvi, zbog uverenja da neko ima pravo na život, a neko drugi ne”, navodi Vučić.

“Ovde kada dođem setim se reči Simona Vizentala koji je ubeđen da se istorija ponavlja, a sa njom i zločin. Upozoravao je da su informacija i priča o tom zločinu način da se ne ponovi.

Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, ali i da se ne ponovi nikada više”, kazao je predsednik Vučić.

Tako masovan zločin teško je danas švatiti, kaže predsednik i dodaje da se dogodio u Jasenovcu, Jadovnu, Pagu, Prebilovcima, učionicama…

“Ubiti Srbina zvanično nije bio greh. Oni koji nisu imali pravo na ime i na veru i naciju. Čak je i ime srpska pravoslavna vera bio zabranjen. Takva dehumanizacija nije bila zabeležena ni u nacističkoj Nemačkoj. Ubijani su i Romi i Jevreji, a ponajviše Srbi. Ne postoji izraz koji zdravoj svesti može da približi razmere, boje, ukus, bol tog zločina”, ističe Vučić.

Vučić je rekao da danas svi imamo obavezu da govorimo.

Ovakav zločin, navodi Vučić, može i sutra da se dogodi nekom drugom i “mi moramo da ga sprečimo na vreme, ovako govoreći, ne štedeći ni sebe govoreći i kada smo mi činili zločine, jer to mora da pravi razliku između nas i drugih”.

“Svet u kome nečije ime od kolevke do groba ne sme da bude spomenuto, svet klanja, više ne sme nikada da postane moguć. Mi takav svet danas sprečavamo. Danas podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo i na zločin koji je u naše ime počinjen spremni da ga nikada ne zaboravimo, jer je razum jedini odgovor na ovoliku nesreću”, rekao je Vučić.

Podeli na: