Најновије вести

Допринос развоју воћарства

Пред пролећну сезону додељене саднице воћа пољопривредницима у Лепосавићу.
Подручје општине Лепосавић са селима дуж Ибарске долине и селима подно Копаоника и Рогозне пружају оптималне могућности за развој воћарства, па ће и ова донација у виду садница различитог воћа допринети повећању површина под воћем.

 

Лепосавић, 28. Фебруара- Градоначелник Лепосавића и Председник Привременог органа ове општине Зоран Тодић са сарадницима уручио је пољопривредницима 11.549 садница различитог воћа, а на овај конкурс јавило се 106 корисника пољопривредних домаћинстава, којима су додељене саднице. Реч је о садницама воћа шљива, јабука, крушака, лешника, вишања, трешања, ораха и дуња.
– И ове године, као и неколико предходних година трудимо се да помогнемо нашим пољопривредницима на сваки начин, а данас овом расподелом воћних садница желимо да да наши вредни домаћини подигну и увећају своје воћњаке. Овај програм био је планиран за прошлу годину, али због кашњења садног материјала пред ове пролећне радове вршимо ову расподелу. И овај програм реализујемо преко Канцеларије за Косову и Метохију и желим свим пољопривредницима да се саднице приме и да наредних година убирамо плодове новог воћа, казао је Тодић уручујући саднице.
Пољопривредници који су обухваћени овим програмом су са целог подручја ове општине, тако да ће саднице бити засађене, како у селима у планинском подручју, тако и дуж Ибарске долине. Све веће интересовање пољопривредника је за саднице лешника, јер се подижу све веће површине под овим коштуњавим воћем ,које се најдуже чека на род, чак седам година, али после тог периода, према речима пољопривредника који већ имају искуства са овим воћем, кажу да гарантује добар принос и зараду.
– Захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију општина Лепосавић је имала значајна средства за подстицај развоја пољопривредних домаћинстава последњих година и са таквом политиком ће се наставити то треба да знају наши пољопривредници. У више наврата имали смо расподелу садног материјала и пољопривредне механизације захваљујући којој је унапређена пољопривредна производња на овом подручју за коју постоје велике могућности и потенцијали, казао је Тодић, додајући да је и у току конкурс за све оне пољипривреднике који имају у плану да на неки начин заокруже своју производњу.
Реч је програмима за прерађивачке капацитете, односно производне линије за прераду воћа и поврћа, како би готови производи са овог подручја стигли на тржиште, казао је Тодиић и позвао све заинтересоване за овај посао да се јаве на конкурс.
Један од пољопривредника који је добио саднице шљива и крушака виљамовки је Владимир Батачанин из Кутња,села надомак Лепосавића.
Овај млади пољопривредник захваљује општини Лепосавић и Канцеларији за Косово и Метохију за сваку донацију која доприноси развоју села.
-Општина Лепосавић препознаје потенцијале наших села која су богом дана за воћарство, а свака помоћ је добродошла и дарго ми је да се све већи број младих људи опредељује за останак на селу и за неки вид пољопривредне делатности. И ове саднице допринеће да проширимо наше воћњаке. Ја сам данас добио саднице шљива и крушака, а већ имам хектар шљивика и малињак, каже Батачанин.

В.Вукојевић

Подели на: