sreda, 30. novembra 2022. | 18:23
Najnovije vesti

Dr Elek: Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM komplikovana

Na severu Kosova i Metohije, veliki je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom. U KBC u Kosovskoj Mitrovici na lečenju je 100 pacijenata. Direktor KBC dr Zlatan Elek poručuje da je vakcina jedini izlaz iz ovakve situacije.

 

 

Trenutna epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je komplikovana, kako kaže dr Elek, zbog broja obolelih koji je i dalje visok.

Doktor Elek kaže da od 100 pacijenata, koji se nalaze na bolničkom lečenju, 52 je na kiseoničkoj potpori a 4 pacijenta su na respiratoru.

“Većinom se radi o starijim pacijentima, mada u poslednje vreme ima i mladih koji se ne jave na vreme lekaru, već se javljaju u 7-8 danu kada se bolest iskomplikuje i kada je potrebno hospitalno lečenje”, kaže direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

On ističe da imunizacija za sada protiče dobro i da je sve više građana sa severa KiM zainteresovano za vakcinaciju.

“U prošloj nedelji vladalo je veliko interesovanje za Sputnjik vakcinom. Ovu vakcinu primilo je i 150 zdravstvenih radnika. Ono što je dobro je da imamo fenomenalnu organizaciju, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju imamo organizovan prevoz do Raške uz medicinsku pratnju, tamo imamo svoj punkt za vakcinaciju. Zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću imamo dovoljan broj vakcina, čak možemo vakcinu da biramo. Do sada je vakcinisano 4 000 lica”, kaže dr Elek.

Lekari apeluju na građane da poštuju preporučene epidemiološke mere i da iskoriste privilegiju koju nam pruža država Srbija, vakcinu, jer samo tako možemo izaći kao pobednici u borbi sa Korona virusom.

Podeli na: