среда, 07. децембра 2022. | 22:12
Најновије вести

Др Елек: Организована вакцинација и масовнији одзив грађана пресудан у стварању колективног имунитета

Последњих дана бележи се раст броја заражених и оболелих корона вирусом у Србији. Када је реч о северу Косова и Метохије у односу на прошлу недељу тај број је удвостручен, тренутно је у Ковид болници Клиничко Болничког центра Косовска Митровица хоспитализовано 94 пацијента од којих је њих 43 на кисеоничкој терапији.

 

 

иректор, др Златан Елек за Тв Мост каже да је организована вакцинација и масовнији одзив грађана пресудан у стварању колективног имунитета који ће створити услове ка враћању нормалног функционисања у свим сферама живота.

Као разлог погоршања епидемиолошке ситуације наводи нереално опуштање грађана и непоштовање прописаних мера.

“Мислим да смо се превише опустили са доласком топлог времена, заборавили смо да носимо маске и заштитне рукавице, да држимо физичку дистанцу и да се не окупљамо у већим групама. То се одразило на број оболелих”, каже др Елек.

Истиче да и поред тога што имамо могућност не само да се лечимо од корона вируса, сада имамо могућност да будемо вакцинисани.

“Захваљујући Канцелатији за КиМ и координаторима за вакцинацију који су на терену и у Дому здравља Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток и Здравственом центру Косовска Митровица ми имамо могућност да једном недељно одемо до Рашке где нам је организован пункт за вакцинацију и да се вакцинишемо. У употреби су сада четири вакцине, синефармова, астразенека, фајзер/ бионтек и спутњик В. Све вакцине готово имају исти учинак што се тиче заштите становништва од короне тако да не треба да будемо скептични коју ћемо вакцину, него треба да примимо прву која нам је у понуди. Ја сам послужио као лични пример са својом супругом и примио сам фајзерову вакцину и ревакцинисан сам 5. фебруара, али и даље не скидам маску, ни када се налазим у затвореном простору, ни када предајем студентима, ни када сам у продавници”, наводи др Елек.

Вакцина, како каже, није лек који ће вас излечити од короне, али ће смањити број оболелих и смањиће тешке клиничке слике односно спречиће велики проценат смртности.

“Вакцином постижемо колективни имунитет, што значи велики број људи који ће имати антитела против короне. Они не само да штите себе него и штите онај мањи број који се сигурно неће вакцинисати. Зато још једном апелујем нашим суграђанима и грађанима на КиМ да не добијамо информације о вакцини преко друштвених мрежа, да не добијамо информације од људи који се не баве медицином, него да слушамо оно што нам држава каже, што нам кажу чланови Кризног штаба зато што су се и они вакцинисали и хвала Богу што имамо такву владу која нам је омогућила да будемо вакцинисани. Земље из окружења, видите да нико нема вакцину, земље које су чак и развијеније од нас у ЕУ каскају за нама што се вакцине тиче, а верујте сви произвођачи вакцина су у озбиљним државама попут Русије, Кине, Велике Британије и САД. То су вакцине којима они вакцинишу своје становништво, зато да тај скептицизам оставимо на једну страну, да послушамо да се и даље придржавамо мера Кризног штаба и без обзира да ли смо примили једну дозу вакцине, и после друге дозе треба да будемо опрезни док нам се не створи одређена количина антитела и тада ћемо бити збринути, сигурни да нећемо добити корону. А и ако је добијемо она ће бити у много блажем облику него код оних који нису вакцинисани”, поручио је др Елек.

Подели на: