понедељак, 06. фебруара 2023. | 10:27
Најновије вести

Дрецун: Имам велике резерве шта ће нова влада учинити

Посланици у косовској скупштини изгласали су нову владу. Од нове владе очекује се да повуче мере које су препрека наставку дијалога Београда и Приштине. Милован Дрецун каже за РТС да има велике резерве шта ће та нова влада учинити.

 

Приштина је добила нову владу. Водиће је Авдулах Хоти, који је истакао да је дијалог са Београдом од виталне важности и да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве.

“Те речи увек обећавају, а дела говоре”, прокоментарисао је Милован Дрецун, председник Скупштинског одбора за КиМ, избор нове приштинске владе

“Морамо да сачекамо какво ће бити понашање те нове већине, тзв. владе, јер све досадашње су обећавале много тога када је у питању положај српског народа и дијалог са Београдом, али су заправо чиниле све да се то онемогући”, рекао је Дрецун, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Сматра да је Авдулах Хоти потпуно затворио простор за разговоре са Београдом оним што је рекао у експозеу.

“Мислим, може да се разговара, али без резултата, ако се држе тих ставова. Ако каже да ће се разговори са Београдом одвијати у оквиру тзв. устава који дефинише Косово као некакву државу и ако каже да ће се разговори завршити узајмним признањем”, навео је Дрецун.

Поновио је да је Србија међународно призната држава, чланица УН, са границама које су дефинисане и које нису на Јарињу него су на Проклетијама и то, истиче, нико не може да промени насилним путем.

“Када чујете такве ставове и када имате у виду ону резолуцију коју је Приштина усвојила о принципмима за разговорима са Београдом, онда видите да ту нема простора за било какво компромисно решење и да је намера Албанаца и оних из међунардне заједнице који стоје уз њих, да натерају Београд да преко наставка тих разговора и неког правно-обавезујућег споразума заправо призна ту самопроглашену државу Косово”, рекао Дрецун.

“Ја имам велике резерве шта ће та нова влада учинити”, рекао је Дрецун.

Подели на: