subota, 26. novembra 2022. | 09:49
Najnovije vesti

Drecun: Istraga kako su veterani OVK došli do dokumentacije

Specijalizovano tužilaštvo za zločine OVK na KiM je zaključilo da ono što su veterani OVK objavljivali može ozbiljno da ugrozi dalji proces, da se svedoci zastrašuju i da je moguća odmazda nad njima, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KIM u prošlom sazivu Milovan Drecun.

 

 

Imajući u vidu iskustvo iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kako je naveo, švatili su kolika je opasnost za konačan išod procesuiranja odgovornih za zločine OVK.
“Po meni će sada Specijalizovano tužilaštvo da sprovede istragu da se utvrdi kako je dokumentacija došla u posed veterana OVK, da se vidi ko je to uradio, zašto je uradio i da se kazne odgovorni”, rekao je Drecun za TV Pink.
On je dodao da je Specijalizovano tužilaštvo brzo odreagovalo da spreči dalje pokušaje ometanja izvršenja pravde i da su poslali poruku da će biti sankcionisani za takvo delovanje.
“Ovo je jedna veoma osetljiva faza u čitavom procesu suđenja za zločine koje je počinila teroristička OVK, suđenja koja tek treba da počnu. Ceo proces utvrđivanja istine i kažnjavanja odgovornih je ušao u osetljivu fazu, kada je podignuta prva potvrđena optužnica”, naveo je on.
Drecun je podsetio na suđenje Ramušu Haradinaju kada su svedoci na čudan način nestajali i da će biti interesantno da se vidi šta će Specijalizovano tužilaštvo da uradi da bi ohrabrilo svedoke.

Podeli na: