петак, 09. јуна 2023. | 03:06
Најновије вести

Дрецун: Отимање имовине СПЦ на КиМ и даље траје

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да приштинска власт отимањем имовине СПЦ на КиМ покушава да отме историју, културу и идентитет српског народа у јужној Покрајини.

 

Амбасаде САД и Велике Британије у Пристини позвале су косовске институције да спроведу одлуку тамошњег Уставног суда којим је потврђено власништво над манастиром Високи Дечани над 24 хектара земљишта које су локалне косовске власти оспоравале.

Дрецун наглашава да је саставни део сваког етичког чишћења, осим протеривања становништва, и отимање његове имовине.

“Донет је закон у приштинском парламенту којим је формирана Агенција за верификацију имовине, која треба да послужи за легализацију отимања српске имовине. Ту је било отпора и негативних реакција од представника појединих западних држава, али је тај закон остао на снази”, навео је Дрецун за ТВ Пинк.

Истиче да СПЦ на КиМ има доста земље у свом власништву и да је та земља предмет покушаја отимања и то траје.

“Имамо ситуацију где су чак поједине западне државе принуђене да реагују због евидентног непоштовања, односно гажења основног људског права, то је право на коришћење имовине”, навео је он.

Подсећа да Сједињене Америчке Државе почивају на неприкосновености имовине, те када сте једном власник нечега то нико не може да вам оспори и да је то кључни принцип на коме функционишу западне демократије, развијене земље.

“Овог пута имамо интервенцију и то је по мени добар корак, али не знам да ли ће то донети очекивани резултат или ће бити потребно да се појача притисак на Албанце да би се испоштовала одлука Уставног суда”, навео је он.

Он је навео да данас покушавају да оспоре СПЦ и њену имовину у свим земљама у окружењу где је концентрација српског народа.

Подели на: