недеља, 14. августа 2022. | 01:39
Најновије вести

Дрецун: Понуда САД неће дуго бити на столу

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да су САД схватиле да је потребан компромис како би се променио статус јужне српске покрајине. Та понуда, сматра Дрецун, неће дуго бити на столу.

 

Милован Дрецун је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да ће Србија морати да предузме мере са своје стране ако Приштина не укине таксе.

“Ми избегавамо све време да посежемо за таквим мерама које треба да буду коректив понашања Приштине. Не треба Приштина да буде кажњавана, већ треба да крене да се рационално понаша и отвори пут за разговор”, рекао је Дрецун.

Говорећи о евентуалном разграничењу, Дрецун је рекао да је та прича отворена захваљујући корекцији става Сједињених Држава.

Навео је да су САД под администрацијом Доналда Трампа схватиле да проблем не може да се реши тако што би Србију натерали да призна једнострану независност Косова, већ да је потребан компромис како би се другачије моделирао статус јужне српске покрајине.

Та понуда, сматра Дрецун, неће дуго бити на столу.

Приштинска Газета експрес је јуче, позивајући се на неименоване изворе, објавила да ће Француска и Немачка представити на састанку у Берлину идеју дуплог суверенитета.

Дрецун је рекао да Берлин и Париз имају паралелну активност са Вашингтоном.

“Евидентно је да је ЕУ потиснута у други план. Ове две земље су за реформу Уније, која би требало да се окреће око те осовине. Треба да видимо да ли су нешто искоординисали, или ће то бити њихова последња понуда”, рекао је Дрецун и додао да тај предлог још није дефинисан.

Подели на: