petak, 01. jula 2022. | 07:25
Najnovije vesti

Drecun: Ponuda SAD neće dugo biti na stolu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su SAD shvatile da je potreban kompromis kako bi se promenio status južne srpske pokrajine. Ta ponuda, smatra Drecun, neće dugo biti na stolu.

 

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da će Srbija morati da preduzme mere sa svoje strane ako Priština ne ukine takse.

“Mi izbegavamo sve vreme da posežemo za takvim merama koje treba da budu korektiv ponašanja Prištine. Ne treba Priština da bude kažnjavana, već treba da krene da se racionalno ponaša i otvori put za razgovor”, rekao je Drecun.

Govoreći o eventualnom razgraničenju, Drecun je rekao da je ta priča otvorena zahvaljujući korekciji stava Sjedinjenih Država.

Naveo je da su SAD pod administracijom Donalda Trampa shvatile da problem ne može da se reši tako što bi Srbiju naterali da prizna jednostranu nezavisnost Kosova, već da je potreban kompromis kako bi se drugačije modelirao status južne srpske pokrajine.

Ta ponuda, smatra Drecun, neće dugo biti na stolu.

Prištinska Gazeta ekspres je juče, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da će Francuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu ideju duplog suvereniteta.

Drecun je rekao da Berlin i Pariz imaju paralelnu aktivnost sa Vašingtonom.

“Evidentno je da je EU potisnuta u drugi plan. Ove dve zemlje su za reformu Unije, koja bi trebalo da se okreće oko te osovine. Treba da vidimo da li su nešto iskoordinisali, ili će to biti njihova poslednja ponuda”, rekao je Drecun i dodao da taj predlog još nije definisan.

Podeli na: