petak, 03. februara 2023. | 02:30
Najnovije vesti

Drecun: Vežbom “Branilac Evrope 21” grubo prekršena Rezolucija 1244

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izrazio je zabrinutost zbog velike vojne vežba SAD i NATO saveznika “Branilac Evrope 21” koja se održava na Kosovu ukazujući da se njenim izvođenjem grubo krši Rezolucijia 1244, prenosi RTV Pink.

 

 

Drecun je istakao da je reč o vežbi kojom rukovodi SAD, a proverava se sposobnost brzog prebacivanja američkih snaga u Evropu sa težištem na tri regiona – Baltik, Crno more i Balkan.

„Po scenariju vežbe očigledno je da je pretpostavljeni neprijatelj Rusija. Sastoji se od četiri vežbe, a nas posebno zabrinjava vežba ,Trenutni odgovor 21’ iz više razloga – potpuno je suprotna Rezolucuji 1244 po kojoj samo KFOR može da boravi na KiM ili obavlja vežbe, nisu dozvoljene multinacionalne vežbe. Ovog puta se teritorija naše južne pokrajine koristi za nešto što nas uvlači preko KiM u snažno geopolitičko sučeljavanje sa Ruskom Federacijom“, napomenuo je Drecun.

Kako je dodao, biće korišćene tri lokacije – baza Bondstil, kao logistička podrška i dve lokacije u Đakovici.

Drecun je ukazalo je da je drugi problem to što se ovom vežbom leglizuju Kosovske bezbednosne snage, jer jedna njihova četa učestvuje u vežbi, kao klasične vojne formacije.

Podeli na: