subota, 26. novembra 2022. | 10:34
Najnovije vesti

Država brine o svojim građanima

KBC Priština- Gračanica organizovan u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja Srbije

 

Centralni deo KiM, odnosno Kliničko-bolnički centar Priština-Gračanica obišao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović. On je sa direktorom ove zdravstvene institucije dr Bratislavom Lazićem razgovarao o opremljenosti i tehničkim kapacitetima, ali i izazovima sa kojima bi se zdravstveni sistem u pokrajini mogao suočiti usled pandemije koronavirusa.
Jović je u Gračanici poručio da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade Republike Srbije briga, ne samo o svojim građanima, već i o svojim institucijama na Kosovu i Metohiji.
-Situacija u kojoj se trenutno nalazimo izazov je za čitavo čovečanstvo, tako da ne može ni nas da mimoiđe. U narednim danima, i u datim okolnostima, potrudićemo se da kao vlada, zajedno sa našim zdravstvenim i drugim institucijama na KiM, na pravi način pokušamo da odgovorimo ovom izazovu. Institucije na KiM godinama rade u otežanim okolnostima kada je reč o snabdevanju lekovima i neophodnom opremom, zato je u datim okolnostima za njih dodatni izazov i zadatak da pruže maksimalan kvalitet usluga našim građanima, rekao je Jović i dodao da je upravo to i razlog njegove posete jer, kako je rekao, oni su ti koji predlažu mere, a predstavnici vlasti su ti koji će pokušati da u najvećoj mogućoj meri izađu u susret njihovim zahtevima na korist građana.
Direktor KBC Priština-Gračanica dr Bratislav Lazić poručuje da su se kao i sve ostale zdravstvene institucije u sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, pravovremeno organizovali u skladu sa preporukama dobijenim od Ministarstva zdravlja Srbije.
-Mere se sastoje u tome da su formirani mobilni timovi koji će na terenu, u slučaju da dođe do pojave infekcije koronavirusom, vršiti preglede pacijenata i trijažu u skladu sa principima koji se primenjuju u situacijama epidemije i pandemije. Opremili smo zadovoljavajući broj izolacionih jedinica u kojima bi slučajevi koji su teži mogli biti smešteni i gde će se primenjivati njihovo lečenje, rekao je dr Lazić.
Osvrćući se na mere koje je Priština počela da sprovodi na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji, Lazić je izrazio očekivanje da neće biti problema kada je reč o delovanju zdravstvenih radnika i zdravstvenog sistema.
-Nadam se da će se razmišljati racionalno. Očekujem da ne bude dodatnih problema, pored ovih koje godinama imamo. Očekujem i da će jedna visoka zdravstvena i humana svest ljudi prevagnuti i da ćemo moći da funkcionišemo adekvatno i primereno ovoj teškoj situaciji za sve nas, poručio je dr Lazić.

M.Č.

Podeli na: