Најновије вести

ЕП: Укидање такси пресудно за наставак дијалога Београда и Приштине

Европски парламент поздравио је укидање приштинских такси на робу из Србије и БиХ и нагласио да је у питању важан сигнал за политичку сарадњу.

 

Ово је пресудни корак који ће довести до обнове дијалога Београда и Приштине”, стоји у саопштењу Европског парламента поводом одлуке прелазне владе у Приштини да укине тарифе на робу из Србије и БиХ.

Известилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон-Таубадел, каже да се нада да ће овај корак довести до обнове дијалога под окриљем ЕУ, а у циљу нормализације односа Београда и Приштине.

Председавајући Делегације ЕП за односе са БиХ и Косовом, Ромео Франц подсетио је државе чланице ЕУ на обећање да ће Косову укинути визе за путовање у Шенген, нагласивши да би то могао да буде важан знак солидарности ЕУ.

У ЕП подсећају да су више пута позивали на укидање такси и наставак дијалога Београда и Приштине.

Додаје се да је Приштина од 1. априла укинула све таксе на робу из Србије и БиХ уз примену реципроцитета у односу на Србију.

У саопштењу се наводи да пет земља чланица ЕУ нису признале једнострано проглашену независност Косова као и да су грађани Косова једини у региону који немају могућност безвизног путовања у ЕУ.

Подели на: