среда, 22. септембра 2021. | 04:10

ЕУ очекује транспарентан изборни процес на Косову

Европска унија очекује да ће избори 14. фебруара на Косову бити организовани на транспарентан начин на целој територији Косова, преноси Репортери.

 

“Динамична опозиција и изборна трка део су плуралистичке демократије”, рекао је портпарол Европске комисије.

Европска комисија је у свом извештају о напретку усвојеном прошле године закључила да су избори на Косову генерално спроведени правилно уз конструктивну конкуренцију, осим у деловима Косова у којима су се кандидовали припадници косовских Срба.

Упитана шта је Европска унија учинила како би се осигурало да се проблеми из прошлости не понове у српским деловима Косова, ЕК је навела да “ЕУ редовно расправља о свим релевантним питањим и подвлачи потребу за спровођењем препорука посматрачке мисије ЕУ”.

“Неопходно је да сви гласачи могу да остваре своје право на слободан глас, без политичког притиска. Сви учесници, институције или политичке странке, одговорни су за то”, рекао је портпарол Европске комисије.

ЕУ је најавила да ће представник Европске уније, заједно са осталим међународним актерима, бити присутан на дан избора на бројним бирачким местима на Косову како би надгледао изборни процес.

Подели на: