Најновије вести

ЕУ посвећена у подршци Западном Балкану у борби против ковид 19

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је заједничко писмо Високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност и Жозепа Бореља, европског комесара за трговину Фила Хогана и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија, упућено министрима спољних послова Западног Балкана у којем се потврђује укидање рестрикција за извоз медицинске опреме из Европске уније на Западни Балкан.

 

Желимо да изразимо захвалност на писму које сте упутили 7. априла 2020. године посвећено питању доступности личне заштитне опреме потребне за борбу против актуелне пандемије изазване вирусом ковид 19.

Ово су заиста времена великих изазова. Пандемија је проузроковала ситуацију у којој су многе земље широм света, укључујући и Европску унију, увеле мере у циљу спречавања недостатка заштитне медицинске опреме за лечење оболелих и превенцију даљег ширења болести.

“У вези са тим, искрено се надамо да ћете ценити посебну пажњу коју Европска унија посвећује подршци Западном Балкану у борби против ковид19. Као што сте с правом истакли, поред финансијске помоћи која је издвојена као одговор на кризу, Европска унија је већ предузела кораке како би вам помогла да повећате сопствену производњу заштитне и медицинске опреме”, каже се у писму.

У потпуности се слажу да је за борбу против ове пандемије неопходна колективна акција. Европска унија је у потпуности посвећена међународној сарадњи и наставку пружања помоћи најугроженијим земљама широм света, нарочито вама као нашим најближим партнерима.

“Што се тиче дозвола за извоз одређених производа, органи Комисије су пажљиво пратили примену актуелних мера и анализирали препреке које су настале као последица процеса подношења захтева за добијање дозволе за извоз производа, што је довело до сметњи у трговинским токовима. Са задовољством вас обавештавамо да је Комисија управо донела предлог да се измени поступак за добијање дозвола за извоз у складу са вашим потребама, јер смањује опсег асортимана за који је неопходна дозвола, а истовремено изузима из процедуре Западни Балкан”, наводе у писму.

Очекују да ће било какве рестрикције на националном нивоу у вези са извозом личне заштитне опреме са Западног Балкана у Европску унију такође бити укинуте, као и да ћете осигурати да ово изузеће које се односи на дозволе за извоз неће бити злоупотребљено поновним извозом исте робе.

Истичу значај несметаних трговинских токова и других регионалних иницијатива, као што је примена зелених коридора. Похваљују владу што су иницирале њихову имплементацију и дају подршку даљим напорима усмереним ка јачању свеобухватне регионалне сарадње.

“Европска комисија предузима до сада незапамћене кораке да вас укључи у иницијативе Европске уније у борби против пандемије изазване вирусом ковид19. Дозволите да вас још једном уверимо у непоколебљиву посвећеност Европске уније да помогне својим партнерима са Западног Балкана како у борби са кризом, тако и на вашем путу ка Европској унији”, каже се у писму.

Подели на: