sreda, 30. novembra 2022. | 17:30
Najnovije vesti

EU posvećena u podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovid 19

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je zajedničko pismo Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i Žozepa Borelja, evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, upućeno ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan.

 

Želimo da izrazimo zahvalnost na pismu koje ste uputili 7. aprila 2020. godine posvećeno pitanju dostupnosti lične zaštitne opreme potrebne za borbu protiv aktuelne pandemije izazvane virusom kovid 19.

Ovo su zaista vremena velikih izazova. Pandemija je prouzrokovala situaciju u kojoj su mnoge zemlje širom sveta, uključujući i Evropsku uniju, uvele mere u cilju sprečavanja nedostatka zaštitne medicinske opreme za lečenje obolelih i prevenciju daljeg širenja bolesti.

“U vezi sa tim, iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovid19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme”, kaže se u pismu.

U potpunosti se slažu da je za borbu protiv ove pandemije neophodna kolektivna akcija. Evropska unija je u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito vama kao našim najbližim partnerima.

“Što se tiče dozvola za izvoz određenih proizvoda, organi Komisije su pažljivo pratili primenu aktuelnih mera i analizirali prepreke koje su nastale kao posledica procesa podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za izvoz proizvoda, što je dovelo do smetnji u trgovinskim tokovima. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Komisija upravo donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa vašim potrebama, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan”, navode u pismu.

Očekuju da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe.

Ističu značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora. Pohvaljuju vladu što su inicirale njihovu implementaciju i daju podršku daljim naporima usmerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje.

“Evropska komisija preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative Evropske unije u borbi protiv pandemije izazvane virusom kovid19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji”, kaže se u pismu.

Podeli na: