среда, 22. фебруара 2023. | 05:26
Најновије вести

ЕУ: Прво формирање Владе, па разговори с Куртијем

Званични став Европске уније је да до формирања нове владе у Приштини са лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем, као политичким лидером једне странке, неће бити разговора нити ће коментарисати његове изјаве о наставку дијалога са Београдом, саопштено је Т а н ј у г у.

 

Истовремено, у ЕУ круговима блиским преговарачком процесу за Т а н ј у г кажу да су након избора на Косову две ствари јасне у Бриселу, а надају се и у Приштини.

”Прва је да ЕУ чека да да се заврши цела процедура формирања институција на Косову, што укључује нови парламент и владу чији ће нови програм такође морати да буде усвојен. Тај програм ће бити састављен на основу ширег копромиса, а не онога што тренутно поручује господини Курти и на тим основама ће се радити”, рекли су Т а н ј у г у извори у Бриселу.

Као друга значајна тачка у наставку порцеса преговора Београда и Приштине, наводи се чињеница да ЕУ ”неће пристати на редизајн дијалога”, а да је само могућ ”редизајн приступа Косова” односно тренутних ставова самог Аљбина Куртија.

Додаје се да политички лидери у Приштини не би требало да буду толико ”јаки и децидни” у својим изјавама намењеним првенствено за домаћу публику, јер ће им бити теже да касније повуку то што су рекли, када дође време за наставак започетог процеса.

Аналитичари истичу чињеницу да победа Самоопредељења Аљбина Куртија није изненађење за ЕУ и додају да он ”није љубимац ни Брисела ни Вашингтона”.

Према њиховој оцени, Курти ће бити много тежи за сарадњу од неких претходних политичких лидера.

Истовремнео, указује се на чињеницу да ће се на челу приштинске администрације ”по први пут у много година уназад” наћи неко са снажним демократским легитимитетом што ће моћи да се искористи за конкретан напредак у дијалогу који већ дуго стагнира.

”Убрзо ћемо имати ситуацију у којој ће обе стране имати јак мандат за преговоре и могу да замислим ситуацију у којој ће се до договора доћи релативно брзо…”, каже аналитичар Савета за демократизацију политике, Тоби Вогел.

У Бриселу се провлачи и идеја да би до ”пробоја” у дијалогу Беогрда и Приштине могло да дође у наредним месецима, а пре одласка Ангеле Меркел са места немачке канцеларке, што се очекује на јесен.

”Постоји тај осећај хитности и у Бриселу и и Вашинтотну и у Берлину. Чини ми се да је у интересу и председника Александра Вучича да дође до договора пре предстојећих избора у Србији”, саматра Вогел.

У ЕУ констатију да до коначног споразума Беогрда и Приштине пут неће бити ”лак и праволинисјски”, али да се, бар из бриселске перспективе, може назрети ”светло на крају тунела”.

 

Подели на: