sreda, 28. septembra 2022. | 08:54
Najnovije vesti

EULEX: Ojačati komunikaciju sa udruženjima porodica nestalih

Sa svojom ekipom stručnjaka EULEX pruža tehničku pomoć kosovskom Institutu za sudsku medicinu u lociranju, identifikaciji i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica porodicama, ističe se u saopštenju.

 

Dvadeset godina nakon završetka sukoba iz 1998-1999. godine, još uvek se dodaju imena zvaničnom spisku nestalih. Broj nestalih trenutno iznosi 1653 lica. Da bi se postigao napredak u rešavanju sudbine nestalih neophodno je da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje, da se mora se poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih. Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja.

„Ovo je pitanje koje pogađa mnoge porodice ovde na Kosovu i u regionu, želim da pružim svoju podršku porodicama koje još uvek čekaju da saznaju sudbinu svojih najdražih. Dok je proces identifikacije po prirodi osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog je značaja da se on nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih. EULEX je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi”, rekao je vršilac dužnosti šefa misije EULEX, Bernd Tran.

Od početka mandata EULEX-a pa do danas, Misija je sprovela 639 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujući 160 ekšumacija. Identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

Podeli na: