понедељак, 20. фебруара 2023. | 21:41
Најновије вести

Европа Ностра: Манастир Дечани међу 12 најугроженијих објеката културног наслеђа

Организација цивилног друштва Европа Ностра, која се бави заштитом културе и природе и Институт Европске инвестиционе банке, објавили су листу 12 најугроженијих објеката културног наслеђа, међу којима је и Манастир Високи Дечани, а игуман тог манастира Сава Јањић захвалио се тим организацијама, рекавши да се нада ће то нагласити потребу зашите локалитета СПЦ на Косову.

 

“Дубоко почаствован што је Европа Ностра изабрао манастир Дечани као једно од најугроженијих места наслеђа у Европи за 2021. Надам се да ће ово нагласити потребу заштите локалитета СПЦ на Косову од којих су четири Унеско локалитети”, написао је Јањић на друштвеној мрежи Твитер.

Европа Ностра такође наводи и да стално постоји ризик од изградње неодговарајућих урбаних објеката у близини манастира, као и опасност од експропријације земљишта које припада манастиру Дечани, а нарочито је опасан план да поред капија манастира пролази главни међународни аутопут.

Организација наводи да је овај најугледнији споменик свог доба урађен у српско-византијском и романичко-готичцком стилу, као и да је непрекидно насељен скоро седам векова.

Саветодавни одбор 7 најугроженијих програма приметио је да је манастир Дечани једини споменик у Европи под тако снажном војном заштитом у континуитету од 20 година, а да представља споменик од огромног историјског и културног значаја за Европу и свет, што потврђује и његов статус светске баштине.

“За жаљење је што су данас манастир Дечани са својим културним и природним наслеђем и монашком заједницом постали таоци нерешеног статуса Косова. Стога је хитно и императивно потребно обезбедити пуно поштовање владавине закона и посветити јачу пажњу одговарајућој заштити овог места светске баштине у оквиру текућих разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине”, наводи се у образложењу.

Како наводе то је функционалан манастир са дневним литургијским службама и активном монашком заједницом коју чини 25 монаха који се брину о свакодневном одржавању манастира са околином, чувају нематеријално наслеђе монашког живота и редовно дочекују ходочаснике и туристе.

Манастир се, заједно са још три српска православна хришћанска манастира и цркве на Косову – Грачаницом, Пећком патријаршијом и Црквом Богородицом Љевиоме у Призрену од 2006. године налази на Унесковој листи светске баштине.

 

Подели на: