Најновије вести

Генерал Заварзин: Руски падобранци су 1999. ушли на Косово као одговор на превару НАТО

Заменик председавајућег Одбора руске Думе за одбрану Виктор Заварзин изјавио је за Новости да је улазак руских снага на Косово у јуну 1999. био одговор на превару НАТО снага, чији врх је првобитно пристао да након бомбардовања не улази дубље на територију српске покрајине, а онда је извршен притисак на српску страну да одустане од тог решења.

 

Заварзин се јако добро сећа какву су превару извели Американци 1999. године на Косову.

„Са генералом Леонидом Грегоријевичем Ивашовом, тада главним војним представником Русије при НАТО, водио сам данима разговоре са генералима Алијансе о поштеном договору око примирја на Косову. Посао нам је олакшавало то што на терену Војска Југославије није губила рат. До последњег дана смо били уверени да ћемо успети у томе да Косово и дефакто буде део СРЈ. Међутим, под притиском Американаца, у њиховом традиционалном стилу, ситуација се преко ноћи променила. Шеф америчке делегације Строуб Талбот на крају је представио сасвим другачији документ који је подразумевао потпуну окупацију Косова од стране НАТО снага“, казао је Заварзин.

Генерал пуковник Виктор Заварзин је увео руске падобранце 1999. на Косово, а сада је по први пут за српске медије говорио о Маршу руских падобранаца у нашу покрајину.

У ексклузивном разговору за “Новости” он је објаснио да је “десант из Босне био изнуђено решење”, као одговор Москве и Генералштаба ВЈ на чињеницу да су Американци успели да притисну српску страну у преговорима да одустане од решења које је претходно војно усаглашено у Москви, Бону, Паризу и према коме би и тадашња Војска Југославије уз НАТО остала на Косову.

Заварзин је испричао да је 10. јуна када је доношена Резолуција у Њујорку био са начелником обавештајне службе ВЈ Кргом и да су били нерасположени јер је Споразум о разграничењу, који је потписан са НАТО дан раније, промењен.

“Ако је за утеху Резолуција 1244 на којој је руска делегација детаљно радила, мање-више је променила ситуацију. Документ УН је нагласио суверенитет Југославије и истовремено пружио значајну аутономију и стварну самоуправу Косову”, каже Заварзин.

Он појашњава да су по првобитном договору НАТО снаге требало да буду распоређене дуж македонско-југословенске границе у тампон зони без улажења дубље на територију Косова, а да су снаге ВЈ требало да остану присутне и да контролишу општу ситуацију. Заварзин открива да је руски дипломата Черномирдин донео Милошевићу другачији план и убедио га да потпише, а да је затим уследио руски марш на приштински аеродром Слатина.

“Као главни војни представник Русије при НАТО добио сам наређење да водим наш Мировно десантни батаљон, који је напредовао из Босне. За мене је то била велика част и велико поверење. Знали смо да ко контролише овај стратешки објекат моћи ће да контролише целокупну ситуацију, не само у покрајини него и на Блкану у целини. Верујте, део мог срца је остао тамо. Када смо прешли Мердаре призори су били страшни, уништене куће, путеви…”, прича Заварзин.

Руски генерал каже да се форисраног марша ка Приштини сећа као дела неког филмског журнала из Другог светског рата.

“Ми смо били дубоко свесни да на свету српску земљу улазимо да заштитимо српско становништво и спасимо српске светиње од варварског разарања. Али у том тренутку се одвијала борба за сваки минут. Имали смо информацију да су Енглези добили исти задатак”, додаје Заварзин.

То је била ноћ између 10. и 11. јуна, а Заварзин открива да је тог дана у Москви била америчка војна делегација са Стробом Талботом како би издејствовала да Москва одложи планирану акцију распоређивања снага на Косову.

“Када су шватили да смо већ тамо ушли напустили су Москву. Одмах сам написао извештај да смо освојили аеродром и то је у Генералштабу примљено изузетно. Забележили смо победу. Тада нико није очекива од Русије тако одлучну акцију. Запад је прво реаговао запрепашћено и огорчено, али после је било скривеног дивљења. Према нашим информацијама, НАТО је планирао да изведе оружану акцију против нас, али до размене ватре није дошло јер су шватили да и ми намеравамо да се боримо”, присећа се Заварзин.

Руски генерал истиче да Американцима данас треба оправдање за бомбардовање Југославије и то је упаковану у причу о западним вредностима.

“Та демократија је уствари успостављање велике војне базе у региону Приштине. Мислим да историја још није дала оцену деловања САД и НАТО на Балкану, а као што знате, ратни злочини не застаревају”, поручио је Заварзин.

Подели на: