Најновије вести

Годфри: Нисам задовољан економском сарадњом Србије и САД

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Ентони Годфри каже за РТС да није задовољан степеном економске сарадње Србије и САД, јер жели да он буде још виши и бољи.

 

Ентони Годфри истиче да га веома радује што ће америчка развојна агенција ДФЦ доћи у Србију.

“Сви смо у плановима. Много радимо на томе, трудећи се да све буде спремно како би одмах могли почети да раде. Ово је нова страна у нашој историји сарадње”, наглашава Годфри.

Подсећа да заједничка прича Србије и Америке дуго траје.

“Почело је са Првим светским ратом и од тада смо веома блиски. Следеће недеље обележавамо годишњицу операције Халијард током које су српске породице ризиковале своје животе да би спасили америчке пилоте. И ја ћу присуствовати обележавању годишњице”, најављује Годфри.

Нада се да ће и председник САД Доналд Трамп ускоро доћи у посету Србији.

“Српска влада мора да донесе много тешких одлука”
Ентони Годфри стиче да је још одлука председника Доналда Трампа да именује посебног изасланика за побољшање односа Београда и Приштине био јасан сигнал да САД желе да појачају ритам којим се ствари крећу напред и да се фокусирају на економију и бољи живот људи.

“Српска влада мора да донесе много тешких политичких одлука. Већина тих разговора ће бити у Бриселу, али ми покушавамо да се фокусирамо на конкретне ствари које одмах можемо да урадимо”, каже Годфри.

Објашњава да је диверзификација извора снабдевања гасом, која се нашла у једној од тачака потписаног споразума у Вашингтону, важна за све нас.

“Не можемо да зависимо од једног извора енергије. То је значајан и политичка тема. Јасно је да Русија користи зависност од само једног извора енергије као инструмент да постигне политичке циљеве. За Србију је важно да има слободу избора засновану на сопственим интересима и циљевима”, каже Ентони Годфри.

Амбасадор САД у Београду истиче да ужива у Србији и да је веома физички активан.

“Били смо на Старој планини, то је спектакуларна лепота. Били смо неколико пута на Фрушкој гори, а прошлог викенда смо ишли кајаком око Великог ратног острва. Било је феноменално”, каже Ентони Годфри.

Подели на: