nedelja, 02. oktobra 2022. | 20:31
Najnovije vesti

Gojković: Srbija za kompomisno rešenje pitanja KiM

Srbija se zalaže za dijalog koji treba da dovede do kompromisnog rešenja zasnovanog na međunarodnom pravu i kojim se obezbeđuje mir i stabilnost, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na generalnoj debati 141. zasedanja Interparlamentarne unije.

 

Maja Gojković navodi da sve zaintresovane strane moraju da budu uključene u dijalog kako bi on mogao da bude održiv, a važno je da se, kako kaže, bazira na čvrstom kompromisu suprostavljenih strana.

Gojkovićeva je zahvalila državama širom sveta koje dele taj pristup kada je reč o KiM.

Glavna tema debate IPU bila je “Jačanje međuanrodnog prava: Uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje”, a predsednica Skupštine je tokom debate istakla da je uzrok mnogih problema u svetu kršenje međunarodnih normi i principa, kao i da pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima.

Napominje da je istorija to nebrojano puta potvrdila, kao i da smo samo u 20. veku nekoliko puta bili svedoci razornog dejstva sile nad pravom i pravdom.

Napominje da je jedan od važnih aspekata očuvanja mira i bezbednosti regionalna saradnja, kao i da su danas glavni rizici i žarišta koji ugrožavaju mir i stabilnost regionalnog karaktera.

Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da parlamenti širom sveta zajedno 130 godina predano grade zajednicu vrednosti Interparlamentarne unije čiji je cilj mir, sloboda, jednakost država i pojedinaca, tolerancija, razumevanje i dijalog.

Predsednica Interparlamentarne unije (IPU) Gabrijela Kuevas Baron poručila je da u 21. veku nema mesta govoru mržnje i da je neophodno da parlamentarci u celom svetu promovišu dijalog i međunarodno pravo.

Na generalnoj debati 141. zasedanja IPU zahvalila je Skupštini Srbije na organizaciji, navodeći da se ovogodišnje zasedanje održava u zemlji koja je, kaže, imala bogatu istoriju i naučila značajne lekcije.

Navodeći da je IPU nastala pre Ujedinjenih nacija, Kuevas Baron je istakla da je dužnost i obaveza svih članica da započnu dijalog da se dođe do trajnih rešenja, kao i da jačaju i poštuju međunarodno pravo.

Kuevas Baron se osvrnula i na klimatsku krizu rekavši da “ubijamo planetu”, a da drugu nemamo i da ukoliko nastavimo isto da činimo, da imamo istu vrstu potrošnje, možemo se suočiti sa bojnim problemima, nedostatkom vode i kiseonika.

Podeli na: