sreda, 28. septembra 2022. | 09:22
Najnovije vesti

Gostoprimstvo slikarima u Svetim Arhangelima

Organizuje se peta po redu likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“

U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija“- rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica
Dom kulture „Gračanica“ organizuje sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“. Likovni umetnici će od petka 1. novembra 2019. godine sedam dana stvarati u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Ovo izuzetno mesto, grad Prizren sa svojim duhovno kulturnim vrednostima ugostiće slikare: Biljanu Novković iz Beograda, Svetislava Ludoškog iz Zrenjanina, Gorana Jovanovića iz Knjaževca, Mirjanu Novković iz Novog Sada, Svetislava Slavkovića Kajzera iz Prizrena (Vranje), Milijanu Vujović iz Podgorice i Miroslava Živkovića iz Niša.
– „Jesen u Prizrenu” je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po peti put. Do sada smo imali dosta događaja u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije”. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija“- rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica.
Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici. Pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.
S.Đ.

Podeli na: