subota, 28. januara 2023. | 18:35
Najnovije vesti

Gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i budućnosti

Otvaranje “Turskog toka” je od ogromnog značaja za Srbiju, a građani Srbije treba da budu ponosni i zadovoljni, poručuje za RTS predsednik Aleksandar Vučić.

 

Aleksandar Vučić je u Istanbulu, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja deonice “Turskog toka”, rekao da se na tom projektu radilo mnogo godina, a od 2014. i formalno.

“Za Srbiju je ovo od ogromnog značaja. Bukvalno time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti. Imamo 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju, četiri merne stanice, jednu kompresorsku. Imaćemo važan objekat u opštini Žabari”, rekao je predsednik.

Očekuje da Bugarska svoj deo posla završi do kraja maja, te da dva do četiri meseca nakon toga potekne gas.

“Posle toga ćemo razvijati sekundarnu mrežu. Južno od Leskovca nemamo gas, a za nova postrojenja nam treba. Moramo da radimo i za Toplički, Rasinski, Zlatiborski okrug da bismo mogli da dovodimo važne investitore”, napominje Vučić.

Srbija, kako kaže, ne sme da ostane bez gasa.

“Bez gasa je Srbija propala zemlja, staje naša industrija. Trošimo po 300-400 miliona kubika gasa više nego prošle godine. Tom brzinom raste proizvodnja u našoj zemlji. Ne smemo to sebi da dozvolimo”, rekao je Vučić.

Ukoliko Srbija popuni svoje gasne kapacitete, oko 13 milijardi kubika gasa, za sedam-osam godina moći će da kroz naplatu tranzita gasa povrati sav novac uložen u gasnu infrastrukturu, kaže predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li se može odoleti političkim pritiscima zbog izgradnje gasovoda, Vučić je ukazao da su gas i nafta oduvek bili sredstvo političke borbe.

“Moramo da se borimo za svoju zemlju, mi nismo Rusi ili Kinezi pa da se suprotstavljamo bilo kome na svetu. Mali smo, zato smo tražili način kako da se provučemo kroz iglene uši a da napravimo najbolje moguće za Srbiju”, napominje Vučić.

Ukazujući da nema ništa protiv diverzifikacije gasnih izvora, Vučić je rekao da je u ovom trenutku ruski gas najpovoljniji.

“Nikakvih problema u trgovini nismo imali”, navodi predsednik.

Srbiji je, kaže, u Istanbulu ukazano poštovanje i zbog toga, dodaje, građani treba da budu ponosni.

Podeli na: