subota, 28. januara 2023. | 17:57
Najnovije vesti

Gradnja zgrade ugrožava imanje

Miljkovići iz Lipljana muku muče sa komšijom Albancem

 

 

Imovina porodice Miljković iz Lipljana ugrožena je zbog radova koje na susednom placu izvodi Albanac. Na manje od jednog metra od njihove kuće, odnosno imanja, albanski investitor počeo je gradnju višespratnice, odnosno kopa zemlju za postavljanje temelja. Miljkovići nisu ništa znali o početku radova, već su samo videli mašine koje kopaju tik uz njihovu kuću. Zbog svega pomenutog oni su zabrinuti i za svoju bezbednost.
Nenad Miljković kaže da su odmah reagovali i tražili pomoć, jer sa takvim komšijama ne mogu nikako da se dogovore.
-Obavestili smo inspekciju i pozvali policiju. Došavši na lice mesta rekli su im da obustave radove. Međutim, čim su inspektori i policajci otišli oni su nastavili sa radovima. Kao što on ima svoje interese tu da gradi, tako i ja imam svoje interese da tu živim. Uvek sam bio za to da se komšijski dogovorimo. Žao mi je što nije želeo da me razume, kazao nam je Nenad Miljković.
Albanac je na pomenutom placu godinama držao stovarište i često imao problema sa inspekcijom i policijom, jer je taj deo Lipljana u zoni lipljanskih crkava, Vavedenja Presvete Bogorodice i Svetog Flora i Lavra, i svaka gradnja je zabranjena.
-On je podigao neku baraku odmah do glavnog puta i u više navrata se svađao sa inspekcijom i policijom zbog toga. To je zaštićena zona i nije imao prava da objekat takve namene sagradi na tom mestu. Jedva su ga naterali da ga pomeri u unutrašnjost placa. Sada na tom placu grade zgradu, a pošto je plac uzak ali dugačak kopaju u tom delu koji ne spada u zaštićenu zonu. Tako Miljkovićima stvaraju ogroman problem. Ovo je strašno šta se radi, rekli su nam preostali Srbi iz Lipljana.
Porodicu Miljković obišao je i član predsedništva Srpske liste i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i poručio da nisu sami.
-Pravda i istina su i dalje nedostižni za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Komšijski odnosi još uvek ne mogu da se reše na miran način. Obišao sam porodicu Miljković i poručio da nisu sami u svemu ovome, potrudićemo se da na sve načine pomognemo da se problem reši, kazao je Popović u Lipljanu.
Miljkovići svakodnevno dobiju pretnje, i ističu da silom hoće da im uzurpiraju imanje i da ih nateraju da se isele sa ovih prostora.
-Mi smo angažovali advokata i borićemo se pravnim putem. On nama kaže da je došlo njegovo vreme, pa to je strašno. Za sada rešenja nema. Oni rade po svom i jedino ako ih sudska odluka zaustavi jer po zakonu najamnje četiri metara dalje od moje ograde mogu da izvode radove, kaže Momčilo Miljković.
Pored svih muka i straha Miljkovići žele da ostanu na svom ognjištu i poručiju da ih nikakvi radovi i pretnje neće naterati da odu sa ovih prostora.

M.Č.

 

Podeli na: