уторак, 30. маја 2023. | 11:00
Најновије вести

Графити у Преоцу, “Слава херојима” и “Косово је Албанија”

На помоћном објекту основне школе ”Миладин Митић” у Преоцу непознати починиоци исписали су графите на албанском “Слава херојима” и “Косово је Албанија”.

 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић осудио је исписивање графита и затражио од косовске полиције да се пронађу починиоци.

“Нажалост ниједан починилац до сада није пронађен. Више пута смо апеловали на косовску полицију, они морају пронаћи починиоце једино тако можемо да докажемо и покажемо да овакве ствари не смеју да се раде. Поново се сусрећемо са проблемима и албански политичари засигурно шаљу поруке које не иду ка помирењу, суживоту и мултиетичности. Видели смо јуче да су окачили заставу у парламенту, која засигурно охрабрује људе против других народа и не шаље сигнал да овде можемо да градимо будућност. Ако желимо заједничку будућност политичари морају да се узму у памет“, рекао је Поповић.

Директор ОШ “Миладин Митић” Љубиша Караџић рекао је да је ово први пут да се овако нешто дешава у Преоцу.

”Јутрос су ме позвали мештани Преоца, били су узнемирени што је и нормално када угледате ове поруке. Претпостављам да је ово исписано касно увече. Ово је један вид провокација, постоје камере и надамо се да се ово више неће поновити и да ће се пронаћи они који су исписали графите”, рекао је директор ОШ “Миладин Митић” Љубиша Караџић.

Графити су исписани ноћас, а примећени јутрос када је школа почела са радом. У овом месту живи претежно српско становништво и припада општини Грачаница.

„Ово је класичан пример говора мржње. Искрен да будем, ово је тотално очекивано зато што ранији овакви поступци у другим срединама у овом делу нису наишли на осуду, осим осуде локалне самоуправе у Грачаници“, каже мештанин Преоца Стефан Филиповић и додаје да раније у овом селу није било оваквих примера.

Подели на: