Најновије вести

Гренел: Циљ Споразума да се границе што више оставе по страни

Специјални представник Беле куће Ричард Гренел изјавио је да ће споразум који су Београд и Приштина постигли у Вашингтону, инсистирањем на економији имати одјека и на међународном плану.

 

Циљ споразума који су Београд и Приштина постигли у Вашингтону је да се границе оставе што је више могуће по страни, рекао је Ричард Гренел у изјави за програм АЦЉ.орг, док је линк емисије поставио на свом Твитер налогу.

Навео је да је споразум укључио и признавање диплома, отварање авио линије БеограђПриштина и развој железничког и друмског сабраћаја, што ће допринети јачању трговинске размене.

Подсетио је и на језеро (Газиводе), на студију изводљивости коју раде САД како би се искористили енергетски потенцијали.

Гренел је рекао да је споразум значајан и за Израел и за геополитички мир.

“Постоје два, односно три аспекта споразума – први Хезболах је означен као терористичка организација, други обе стране су се договориле о диверсификацији енергетског снабдевања и продубљивању односа са Израелом”, навео је Гренел.

За Србију, где 100 процената енегије долази из Русије, то значи окретање ка другим изворима снабдевања, обе стране су се договориле да диверзификују извор снабдевања, рекао је Гренел.

Према речима специјалног саветника председника САД, споразум ће продубити везе са Израелом, Србија ће преместити амбасаду до јула у Јерусалим, Приштина и Израел ће се међусобно признати, што ће појачати њихове међусобне односе.

“То све помера регион ка Западу и окреће од Русије и Кине. То је велика дипломатска победа Доналда Трампа”, сматра Гренел.

На питање да прокоментарише то што и БиХ размишља да амбасаду помери у Јерусалим (реч је о предлогу српског члана председништва БиХ Милорада Додика) и да ли је реч о удаљавању од Русије, Кине, Гренел је навео да све то чини САД безбеднијим.

Све то чини да САД имају више савезника и отвара могућност да америчке компаније шире бизнис у региону, навео је Гренел.

Подели на: