петак, 23. априла 2021. | 01:17

Грубјешић: Лајчак да убеди Приштину да формира ЗСО и настави дијалог

Кључно питање за наставак дијалога је када ће Приштина спровести обавезу о формирању Заједнице српских општина, каже Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику и констатује да нема разлога да се у овом тренутку када нема компромиса и када на дневном реду није коначно решење, помињу далекосежне одлуке које треба да донесе Србија.

 

Она истиче да од специјалног изасланика ЕУ за дијалог о КиМ Мирослава Лајчака, који данас стиже у Приштину, да употреби сву вештину и убеди приштинску страну да настави дијалог са Београдом.

Лајчак после Приштине долази у Београд, а коментаришући његову изјаву да Брисел од председника Србије Александра Вучића очекује “далекосежну одлуку” по питању КиМ, Грубјешић каже да је такву одлуку могуће донети, али, ако се, како каже, зна да ће финални договор бити компромисан.

””Уколико нема компромиса, нема разлога да се далекосежне одлуке помињу у тренутку када говоримо превашодно о наставку дијалога, а не о потписивању свеобухватног споразума””, каже Грубјешић.

Она сматра да се успостављање Заједнице српских општина (ЗСО) мора наћи на столу, али да о том питању не треба поново преговарати, већ почети са спровођењем споразума из Брисела из 2013.године, као и из 2015. године када су, подсећа, утврђени принципи за формирање ЗСО.

””То је кључно, а колико ће Лајчак у томе успети и да ли ће се у најкраћем року наставити дијалог, остаје да се види. Одустајање од дијалога о Косову и Метохији никада није била опција за Београд, а у овом тренутку лопта је у приштинском дворишту”, каже Грубјешић за Тањуг.

Шеф евроспке дипломатије Жозеп Борел изјавио је да би дијалог о КиМ могао да се заврши за неколико месеци, а Грубјешић сматра да предност треба дати садржини будућег споразума, а не брзини доношења.

Како каже, све досадашње пројекције о томе када ће дијалог бити завршен и када би две стране могле да потпишу споразум, показале су се као нетачне.

””Питање је када ће Приштина спровести обавезу о ЗСО, али не тако што ће се Србија приморавати да потпише финални споразум, поново уз обећање да ће се успоставити ЗСО. То није опција””, наглашава Грубјешић.

Напомиње да ЕУ има механизме и капацитете да кад нешто жели, то и спроведе, али да је питање у којој мери ће их употребити, што ће, каже, врло брзо видети.

Грубјешић подсећа да Косово са ЕУ има Споразум о стабилизацији и придруживању, а заустављање тог споразума види као једну од опција.

Додаје да тзв. Косово, такође, већ дуго нема визну либерализацију уз напомену да тај процес не зауставља ЕК, него поједине чланице, пре свих Француска.

””Механизама и капацитета има, али је питање њихове употребе у правом тренутку, баш као што је то било и када су постојале таксе на робу из централне Србије. Ништа од тога ЕУ није употребила, док су, с друге стране, САД тај проблем решиле тако што су две косовске владе склоњене””, каже Грубјешић.

Примећује да се европска перспектива Србије и Косова стално спомиње и да се понавља из године у годину, али је мишљена да то није довољно и да ЕУ треба да понуди нешто конкретније како би се мотивисале и подстакле обе стране.

””Рецимо, неки изгледан датум када би Србија могла да постане чланица ЕУ и када би Косово могло да се помери корак даље на свом европском путу””, закључује Грубјешић.

Подели на: