sreda, 28. septembra 2022. | 09:24
Najnovije vesti

Grubješić za RTS: Brisel da pošalje poruku da nema preispitivanja prethodnih sporazuma

Izjave kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija o preispitivanju svih sporazuma sa Beogradom predstavljaju pripremu terena za to ko će biti kosovski premijer, navodi Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. Dodaje da iz Brisela mora da stigne jasna poruka da neće biti prispitavanja prethodnih sporazuma već da treba sprovesti ono što je ostalo nesprovedeno iz Briselskog sporazuma.

 

Suzana Grubješić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navodi da se kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti ponaša kao da je još uvek u kampanji.

“Odatle i te njegove izjave o preispitivanju svih sporazuma sa Srbijom, ali ukoliko postane premijer sigurno će drugačije pričati, zna i on da bez dijaloga sa Beogradom neće moći ni Kosovo da krene dalje, tako da je sve ovo još uvek priprema terena za to ko će biti premijer –da li će to biti Aljbin Kurti ili Vljosa Osmani ili neko treći, zato se i prebrojavaju glsovi, da se možda nekom trećem da šansa da preskoči cenzus”, objašnjava Grubješićeva.

Dodaje da iz Brisela treba da stigne jasna poruka da neće biti nikakvog preispitivanja prethodnih sporazuma.

“Svakako iz Brisela mora da stigne jasna poruka makar i kandidatu za premijera da nema nikakvog preispitivanja prethodnih sporazuma već treba sprovesti ono što je ostalo nesprovedeno iz Briselskog sporazuma, a to je upravo Zajednica srpskih opština koju maltene sada niko i ne spominje”, objašnjava Grubješićeva.

Ocenjuje da se odlazeća visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini u pet godina mandata “nije proslavila” jer se, kako kaže, na kraju mere samo rezultati.

“Rezultat njenih pet godina trebalo je da bude da je dijalog Beograda i Prištine možda u nekoj finalnoj fazi, međutim, dijalog je u poslednjoj godini nepostojeći. Uskoro 20. novembra će se navršiti godišnjica od kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH i samim tim potezom zakucale dijalog”, ocenjuje Grubješićeva.

Osvrćući se na najave da će specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer 31. oktobra boraviti u Prištini, navodi da su Sjedinjene Američke Države tu da zavše ono što Evropska unija nije rešila.

“Još uvek nisu konstituisani svi organi EU, pre svega Evropska komisija, zatim visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borel koji nasleđuje Federiku Mogerini trebalo bi da imenuje i specijelnog izaslanika za dijaloga Beograda i Prištine jer ih SAD ima dva specijalna izaslanika – jedan od strane Stejt departmenta, a drugi iz Bele kuće. Sve to govori da bi dijalog mogao da počne”, objašnjava Grubješićeva.

Dodaje da krajnji cilj ne treb ada bude neki dan ili datum kada će se postići sporazum već da cilj treba da bude početak dijaloga.

“Mislim da o rokovima završetka ne treba govoriti jer je toliko rokova bilo postavljeno, a nisu ispunjeni. Ne treba da bude cilj neki dan ili datum kada će se postići sporazum , cilj treba da bude početak dijaloga”, objašnjava Grubješićeva.

Smatra da novi ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri dobro snaći jer poznaje region.

“Entoni Godfri je jedan od visokokvalifikovanih ambasadora. Dolazi iz Rusije, govori srpski, poznaje region”, ocenjuje Grubješićeva.

Podeli na: