Најновије вести

Хаџију: Притисак да уставни суд гласа у корист Тачија

Косовска министарка правде у оставци Аљбуљена Хаџију тврди да су судије уставног суда под сталним притиском да донесу одлуку којом би се прихватио декрет Хашима Тачија да Демократски савез и његов потпредседник Авдулах Хоти формирају нову косовску владу.

 

Хаџију је приштинским медијима изјавила да је последњи тренутак да судије врате достојанство уставном суду, иако има гласина о њиховој страначкој пристрасности.

“Чули смо да постоји велики притисак на судије уставног суда. Тако, наравно, губи се смисао да постоји уставни суд”, навела је Хаџију.

Каже да не може да прејудицира акције које могу да буду предузете ако уставни суд легитимише Тачијеву одлуку.

“Ово је последњи пут да се уставном суду враћа достојанство, али и његов интегритет. Још једном кажем да је овај случај који уставни суд има пред собом један од најважнијих случајева са којима се икада суочио. Има изузетно дугорочан утицај”, навела је Хаџију, која је и потпредседница покрета Самоопредељење.

Из тог покрета упућена је жалба уставном суду на одлуку Хашима Тачија да додели мандат Авдулаху Хотију из Демократског савеза Косова за формирање нове владе, пошто је крајем марта изгласано неповерење влади Аљбина Куртија.

У Самоопредељењу тврде да по косовском уставу само они, као странка са највише посланика у косовској скупштини, имају право да формирају владу и залажу се за нове изборе.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је јуче да не зна каква ће бити одлука косовског уставног суда о праву да буде изабрана нова влада пошто је постојећој Аљбина Куртија изгласано неповерење крајем марта.

Подели на: