Најновије вести

Хаљими: Немачка не нуди решење, промена границе једини начин

Политички аналитичар са КиМ Фисник Хаљими изјавио је данас да ће се у дијалогу Приштине и Београда свакако разговарати о корекцији граница, напомињући да је ту идеју пре високог представника ЕУ Жозепа Борела подржала и његова претходница Федерика Могерини, као и САД.

 

Он је за портал Косово онлајн рекао да је промена или размена граница једино реално решење за коначни споразум између Београда и Приштине у оквиру кога би се решили вековни сукоби и постигла нормализација односа.

Хаљими каже да постоје велике поделе унутар Европске уније, а оштро противљење Немачке када је у питању идеја о корекцији граница види као цинизам, јер она никада није понудила конкретно решење.

“Немачка не нуди никакво решење само каже да се то њима не свиђа, а то шта се њима свиђа, нико не зна и то није реално. Косово* је изгубило шансу да се изгради као мултиетничко друштво, свет се променио, иде се према националним границама и то ће тако да буде”, тврди Хаљими.

Он сматра да ће наставак дијалога Београда и Приштине формално бити под покровитељством ЕУ, али да ће главну улогу заправо имати САД и Русија.

Подели на: