subota, 10. decembra 2022. | 04:08
Najnovije vesti

Hapšenje dvojice srpskih direktora izazvalo zabrinutost Srba

Kosovsko Pomoravlje

 

Kosovska policija uhapsila je juče oko devet časova pre podne na administrativnom prelazu „ Bela Zemlja“ direktora OŠ „ Mladen Marković“ iz Vitine i Trajana Trajkovića i direktora Srednje tehničke škole u Vrbovcu, Dalibora Dajića, dok su se kretali u pravcu Centralne Srbije. Oni su osumnjičeni za delo špijunaže i određen im je pritvor u trajanju od 48. sati. Nakon hapšnja polciija je zaplenila i papire iz škole , koje su imali Dajić i Trajković imali sa sobom.
Povodom hapšenja dvojice Srba u Kosovskom, danas se oglasila Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je najoštrije osudila ovaj čin Kosovske policije, za koji se kaže da prestavlja nastavak kampanje i zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kancelarija za KiM traži kako je rečeno u njenom saopštenju, hitno oslobađanje Trajkovića i Dajića.
„Jučerašnje privođenje direktora OŠ „ Mladen Marković „ iz Vitine, Trajana Trajkovića iz Tehničke škole u Vrbovcu i Dalibora Dajića je napad na srpski narod u Kosovskom Pomoravlju i najflagrantniji primer pravnog nasilja kojim su sve češće izloženi ugledni Srbi“- rečeno je pored ostalog u saopštenju Kancelarije za KiM. Od međunarodnih institucija prisutnih na terenu traži se da intervenišu kako bi se kako je istaknuto u saopštenju Kancelarije za KiM „ sprečila brutalna kampanja i kako bi direktori srpskih škola najhitnije bili oslobođeni“. Kancelarija za KiM je obezbedila advokate i svu potrebnu pravnu podršku za dvojicu uhapšenih Srba.

Povodom hapšenja Dajića i Trajkovića oglasila se i Srpska lista svojim saopštenjem . Ona takođe najoštrije osuđuje ovaj čin.

„Hapšenjem Trajana Trajkovića i Bojana Dajića Priština je u pitanje dovela pravo srpskog naroda na obrazovanje, čime je u svet još jednom uputila pravu sliku o prirodi ovdašnjeg društvenog i političkog sistema“- kaže se u saopštenju Srpske Liste. Ona takođe traži od međunarodnih organizacija da najhitnije reaguju i stanu u zaštitu Srba.

„Ne sme se dozvoliti da napadi na Srbe postanu dozvoljen način za sticanje političkih poena u Prištini i stoga međunarodni predstavnici treba da konačno zauzmu čvrst i principijelan stav prema ovakvim nedopustivim incidentima, navodi se u saopštenju Srpske liste .

Hapšenje dvojice Srba u Kosovskom Pomoravlju izazvalo je veliku zabrinutost kod ostalih Srba u ovom regionu od kojih se može čuti da su Trajković i Dajić častni i pošteni porodični ljudi i da se nikada nisu bavili protivzakonitim poslovima. Sin Trajana Trajkovića, Aleksandar je kum slave 12. juna u crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu . U njegovoj porodici vlada velika zabrinutost zbog hapšenja oca i njegovog kolege. U ovoj porodici ipak postoji nada da će Trajan i Dajić u petak u prepodnevnim satima biti oslobođeni i pušteni kućama. Oni bi naime u petak 12. jula trebalo da budu saslušani i da bude odlučeno da li će pritvor biti produžen ili će biti oslobođeni.

S.I.

Podeli na: