Најновије вести

Хашим Тачи остаје иза решетака

Некадашњи политички лидер ОВК Хашим Тачи остаје у притвору Специјалног суда у Хагу пошто је Веће Апелационог суда одбацило жалбу на претходну одлуку о одређивању притвора.

 

 

Веће Апелационог суда, којим је председавала Мишел Пикар, објаснило је да Тачи није доказао због чега је претходна одлука о притвору била неоснована.

Ова одлука уследила је две недеље пошто је Специјални суд затражио од косовске полиције да достави информације о овлашћењима и капацитетима, између осталог, за спровођење услова који се односе на могуће привремено пуштање на слободу лидера бивше ОВК, који се налазе у хашком притвору.

Оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности

Хашим Тачи и остали ухапшени су 5. новембра 2020. године. Тачи је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Подели на: