понедељак, 05. јуна 2023. | 20:04
Најновије вести

Хоти посланицима представља програм нове владе, Курти протестује испред косовске скупштине

Седница косовске скупштине на чијем дневном реду је избор нове владе почела је са пола сата закашњења. У Сали нема посланика Самоопредељења, а ни све столице резервисане за друге посланике нису попуњене.

 

Потпредседница ДСК-а Вјоса Османи не присуствује седници, иако је актуелна председница косовске скупштине.

Одмах је дата реч канидидату за премијера Авдулаху Хотију који је образлажући програм своје владе рекао да ће он бити развојни, антикорупцијски и базираће се на чувању добрих односа са САД. Још није дошао до тачке у којој треба да говори о обнављаљу дијалога са Београдом и укидању мера и одлука које је донела влада у одласку Аљбина Куртија.

Велики број посланика је стигао у скупштину, међу њима и посланици Српске листе. Седници присуствује 71 посланик, а припадници Самоопредељења бојкотују седницу.

Авдулах Хоти претходно је најавио да ће његова влада укинути одлуке Аљбина Куртија.

Ако влада буде изабрана на данашњој седници, одмах постаје оперативна и њен први састанак могао би да буде одржан непосредно након избора у парламенту.

Видеће се да ли ће једна од првих мера бити укидање одлука владе Аљбина Куртија, јер њихово укидање не значи само поновни пласман српске робе, већ и почетак стварања амбијента за наставак диојалога Београда и Приштине.

Из покрета Самоопредељења Аљбина Куритја речено је да су протести неизбежни и да нико не може да им одузме мандат и право да они буду једини који могу да формирају владу.

На тргу испред зграде скупштине пред почетак седнице окупљено је неколико десетина грађана који се противе избору нове владе.

Подели на: