Најновије вести

Хоти: Вашингтон је фокусиран да се окончају отворена питања између Србије и Косова

Новоизабрани премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је да је у процесу дијалога Србије и Косова улога Европске уније и Сједињених Америчких Држава комплементарна.

 

Хоти подвлачи да је Косову за постизање и спровођење споразума потребна пуна подршка ЕУ и снажна посвећеност САД.

“Не може једно без другог”, казао је Хоти.

Он је подсетио да је ЕУ сада већ именовала особу за дијалог, Мирослава Лајчака, те да високи представник ЕУ Ђузеп Борељ има јасне смернице од Европске комисије за унапређење овог процеса.

“Постоји велика пажња кључних држава ЕУ, Немачке и Француске, за процес дијалога, и важно је да је и Вашингтон пуно фокусиран да се заувек окончају отворена питања између Косова и Србије. Ми смо управо преузели дужност и сада чекамо да се наредних дана разјасни процес који ће се одвијати”, казао је Хоти.

Хоти наводи да је Косово спремно за дијалог и очекује да ће се наставити “веома брзо”. Наглашава да је влада коју води укидањем реципрочних трговинских мера Србији 6. јуна испоштовала захтеве међународних партнера како би се дала шанса дијалогу.

“Улазимо у процес дијалога јасни што се тиче принципа и циљева процеса дијалога. Немам мандат да водим дијалог о питањима која се тичу територијалног интегритета Републике Косово. То је јасно”, навео је Хоти.

Хоти је иначе у среду (10. јуна) на представљању платформе за дијалог у Академији наука и уметности Косова рекао да Косово у дијалогу има три принципа: да не преговара о свом територијалном интегритету, да не преговара о уставној организацији државе и да споразум, који ће допринети реципрочном признању Косова и Србије, мора да буде у складу са Уставом Косова.

На питање да ли је и на какве компромисе спремно Косово у дијалогу са Србијом, Хоти је казао да је компромис са косовске стране већ “прихватање да седне за сто, у циљу нормализације односа”.

“То је компромис који чинимо. Сви компромиси које смо учинили завршени су 17. фебруара 2008, Ахтисаријевим планом, на основу којег је проглашена независност Косова, са уставним аранжманима који су данас на снази у држави Косово”, казао је Хоти, додајући да је и у интересу Србије да што пре нормализује односе и да се споразум оконча реципрочним признањем.

На питање да ли ће се на Косову одржати гласање на парламентарним изборима Србије 21. јуна Хоти је одговорио да о томе воде разговори са шефом ОЕБС мисије на Косову Јаном Браатхуом и да ће одлука Владе бити опрезно донесена.

“Налазимо се у једној посебној ситуацији још увек. Постоје аранжмани и сагласности косовских институција од 2012. и ја ћу опрезно размотритида каква год организација (избора) буде на Косову, да она буде у складу са тим аранжманима, без угрожавања уставног поретка и закона Косова”, навео је он.

Авдулах Хоти изабран је за премијера Косова 3. јуна, након што је влада Аљбина Куртија оборена 25. марта на захтев Хотијеве партије, Демократског савеза Косова.

У актуелној владајућој коалицији су и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Иницијатива за Косово Фатмира Љимаја, Српска листа и остале партије из редова мањинских заједница.

Подели на: