Најновије вести

Хоти: Влада се неће уплитати у рад Специјалног суда

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је да влада неће да интервенише и коментарише одлуке правосуђа, укључујући и Специјални суд за злочине припадника бивше ОВК, чије је формално седиште у Приштини.

 

 

Авдулах Хоти је на седници владе у Приштини поручио да се мора поштовати принцип поделе власти. “Не мешамо се и не коментаришемо одлуке правосуђа. У влади нема места за другачије понашање. Имамо јасну правну основу како да се понашамо у овој ситуацији да бисмо помогли људима којих се тиче ова ситуација”, рекао је Хоти.

Хоти је тиме изразио неслагање са министрима из коалиционе Алијансе за будућност Косова, који су захтевали прекид дијалога са Београдом, владино извињење за хапшење вођа бивше ОВК, те транспарентије активности Специјалног суда у Хагу.

Министар Алијансе за економију и заштиту животне средине, Бљерим Кући, критиковао је, како је рекао, недостојно поступање истражиоца Еулекса поводом претреса куће Јакупа Краснићија пре два дана и захтевао је да се такви случајеви не понављају.

“Предлажем да се влада извини Јакупу Краснићију и његовој породици због овог третмана и предлажем да Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране имају активнију улогу како се такви случајеви не би догодили”, рекао је Кући.

Захтев за прекидом дијалога са Београдом
Министар правде Сељим Сељими, такође из Алијансе за будућност Косова, затражио је прекид дијалога са Београдом, након потврђивања оптужница против Тачија, Краснићија, Весељија и Сељимија.

Рекао је да је оно што се дешава у Специјалном суду “озбиљан ударац за државност Косова, тако да не треба да стоје скрштених руку”.

“Потврда оптужница од стране Специјализованих већа за бившег председника и двојицу бивших председника Скупштине и шефа највеће парламентарне групе ударац је за цео народ, а посебно за косовске институције. Ове оптужнице, које су имале више него правни ефекат, производе политичке ефекте према нашем међународном положају, пред којим не смемо да стојимо скрштених руку. Као министар правде, али и као грађанин, кога је АБК делегирао за дијалог, сматрам да би влада требало да одмах прекине дијалог до другог тренутка “, рекао је Сељими.

Захтева од владе да успостави правду, али и да Специјални суд разјасни свој став ако је суд на Косову.

“Потребна нам је већа транспарентност од Специјализованих већа за цео процес кроз који пролазе бивши војници ОВК. Сви смо за правду и нико јој не може побећи”, додао је Сељими.

Министар унутрашњих послова из Демократског савеза Агим Вељију информисао је премијера и министре да је влада спремна за све могуће инциденте након хапшења које изводи Специјални суд.

Подели на: