Најновије вести

Хране за кориснике има довољно

Народне кухиње на Косову и Метохији раде у складу са актуелним околностима везаним за борбу притив корона вируса

 

Рад Народних кухиња на Косову и Метохији одвих дана одвија се у складу с актуелним околностима везаним за спречавање ширења корна вируса.

-Ми смо предузели све неопходне мере заштите од корона вируса. Радимо у новонасталим околностима с измењеним временом дистрибуције хране која благовремено стиже до наших корисника. С обзиром да је на Косову и Метохији од пре два дана уведен полицијски час у времену од 10 до 16 часова пре подне, ми сада храну у времену делимо од шест до 10 часова пре подне. Сви наши корисници у шест кухиња у Косовском Поморављу добијају редовно хлеб и конзервирану храну. Видећемо шта ће се дешавати око полицијског часа јер има неких наговештаја да ће бити измена, тако да ћемо се и ми понашати у складу с тим. За викенд смо припремили пакете прехрамбених намирница за наше кориснике, који укључују поред осталог брашно, кромпир и још неке намирнице, тако да они који могу сами да кувају, имаће намирнице за спремање хране. За оне пак кориснике који нису умогућности да сами кувају храну ми ћемо наћи решење да им обебедимо редовне оброке- рекла је у изјави за Јединство координатор хуманитарне организације „Мајка Девет Југовића“( хуманитарна организације Епархије Рашко Призренске), Светлана Стевић. Према њеним речима непходних намирница за припрему хране у Народним кухињама за сада има довољно, а како је казала очекује се и испорука одређених количина брашна које би наредне недеље требало да буде допремљено из Централне Србије.

-Наша кухиња у метохијском селу Видање не ради, јер је општина Клина због присутва корона вируса у изолацији. Међутим наши корисници тамо су према сазнањима које имамо снабдевени непходним животним намирницама, а такође и људи из Осојана су ангажовани на помоћи нашим коринсицима народних кухиња . Посебно је у то укључен тамошњи Дом здравља- каже Светлана Стевић.

Оно што је тренутно најгоре јесте да међу нашим људима овде влада страх, посебно везан за питање где ће се и како лечити у случају ширења вируса. Надамо се да пре свега до неконтролисаног ширења вируса неће доћи, а ако дође да ће надлежне службе реаговати адекватно и благоврмено и да неће бити фаталних ишода- додала је Светлана Стевић.

Како нам је рекла, Народне кухиње су недавно добиле одређени број дезинфекционог материјала и заштитних маски и рукавице од Клиничко Болничког Центра „Приштина“ дислоцираног у Грачаници.

-Нешто смо сами купили сами .Са набавком неоходних деизифекционих среестава наставићемо и наредних дана- казала је Стевић.Како нам је рекла пре два дана из наордних кухиња у сарадњи са општином Ново Брдо, подељене су оснвоне животне намрницие и хигијенска средства једном броју ромских породица у селу Бостану, које су имале потребу за тим.

Према речима Стевићеве, мини фарме свиња, говеда и живине које раде у склопу народних кухиња и одакле се такође обезбеђују намирнице за кориснике, за функционишу раде без већих потешкоћа. Хране за стоку за сада има довољно.

С.И.

Подели на: