subota, 10. decembra 2022. | 04:14
Najnovije vesti

Hrane za korisnike ima dovoljno

Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji rade u skladu sa aktuelnim okolnostima vezanim za borbu pritiv korona virusa

 

Rad Narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji odvih dana odvija se u skladu s aktuelnim okolnostima vezanim za sprečavanje širenja korna virusa.

-Mi smo preduzeli sve neophodne mere zaštite od korona virusa. Radimo u novonastalim okolnostima s izmenjenim vremenom distribucije hrane koja blagovremeno stiže do naših korisnika. S obzirom da je na Kosovu i Metohiji od pre dva dana uveden policijski čas u vremenu od 10 do 16 časova pre podne, mi sada hranu u vremenu delimo od šest do 10 časova pre podne. Svi naši korisnici u šest kuhinja u Kosovskom Pomoravlju dobijaju redovno hleb i konzerviranu hranu. Videćemo šta će se dešavati oko policijskog časa jer ima nekih nagoveštaja da će biti izmena, tako da ćemo se i mi ponašati u skladu s tim. Za vikend smo pripremili pakete prehrambenih namirnica za naše korisnike, koji uključuju pored ostalog brašno, krompir i još neke namirnice, tako da oni koji mogu sami da kuvaju, imaće namirnice za spremanje hrane. Za one pak korisnike koji nisu umogućnosti da sami kuvaju hranu mi ćemo naći rešenje da im obebedimo redovne obroke- rekla je u izjavi za Jedinstvo koordinator humanitarne organizacije „Majka Devet Jugovića“( humanitarna organizacije Eparhije Raško Prizrenske), Svetlana Stević. Prema njenim rečima nephodnih namirnica za pripremu hrane u Narodnim kuhinjama za sada ima dovoljno, a kako je kazala očekuje se i isporuka određenih količina brašna koje bi naredne nedelje trebalo da bude dopremljeno iz Centralne Srbije.

-Naša kuhinja u metohijskom selu Vidanje ne radi, jer je opština Klina zbog prisutva korona virusa u izolaciji. Međutim naši korisnici tamo su prema saznanjima koje imamo snabdeveni nephodnim životnim namirnicama, a takođe i ljudi iz Osojana su angažovani na pomoći našim korinsicima narodnih kuhinja . Posebno je u to uključen tamošnji Dom zdravlja- kaže Svetlana Stević.

Ono što je trenutno najgore jeste da među našim ljudima ovde vlada strah, posebno vezan za pitanje gde će se i kako lečiti u slučaju širenja virusa. Nadamo se da pre svega do nekontrolisanog širenja virusa neće doći, a ako dođe da će nadležne službe reagovati adekvatno i blagovrmeno i da neće biti fatalnih išoda- dodala je Svetlana Stević.

Kako nam je rekla, Narodne kuhinje su nedavno dobile određeni broj dezinfekcionog materijala i zaštitnih maski i rukavice od Kliničko Bolničkog Centra „Priština“ dislociranog u Gračanici.

-Nešto smo sami kupili sami .Sa nabavkom neohodnih deizifekcionih sreestava nastavićemo i narednih dana- kazala je Stević.Kako nam je rekla pre dva dana iz naordnih kuhinja u saradnji sa opštinom Novo Brdo, podeljene su osnvone životne namrnicie i higijenska sredstva jednom broju romskih porodica u selu Bostanu, koje su imale potrebu za tim.

Prema rečima Stevićeve, mini farme svinja, goveda i živine koje rade u sklopu narodnih kuhinja i odakle se takođe obezbeđuju namirnice za korisnike, za funkcionišu rade bez većih poteškoća. Hrane za stoku za sada ima dovoljno.

S.I.

Podeli na: