Најновије вести

ХРОНИКА ЛЕПОСАВИЋА –  Највећи напредак у домену станоградње, образовања и путне инфраструктуре

 – Пандемија вируса корона довела до значајних промена, како у нашем свакодневном начину живота, тако и у области привреде и осталим областима друштвеног живота. И поред тога, привредни субјекти који функционишу на територији наше општине, успели су да у складу са новонасталом ситуацијом и препорученим мерама заштите организују рад и одрже задовољавајући ниво производње – казао је градоначелник Лепосавића Зоран Тодић

 

 

Општина Лепосавић и у овим околнистима успела је да очува производњу у привредним колективима, да службе функционишу, да се реализују капитални објекти и на сваки начин доприноси квалитету живота на овим просторима. Разговарали смо са председником Привременог органа и градоначелником Лепосавића Зораном Тодићем о најважнијим догађајима који су обележили 2020, годину на измаку. – Поред тога што смо у протеклом периоду највећим делом били фокусирани на борбу против опаке болести, коронавируса, слободно могу да кажем да је у години за нама учињено много тога доброг за становнике наше општине. Суочени са изазовом пандемије вируса корона, учинили смо додатне напоре и захваљујући подршци државе Србије, Владе РС, Канцеларије за Косово и Метохију и председника Александра Вучића успели смо да реализујемо бројне капиталне инфраструктурне пројекте, који ће побољшати квалитет живота свих становника наше општине. Желим да истакнем да смо ову годину започели бригом за потребе обичног човека, те да смо у периоду од два месеца, заједно са представницима Владине Канцеларије за КиМ, обишли око 300 породица које живе у тешким социо-економским условима. У вези са тим, нагласићу да смо на основу исказаних потреба и захтева наших житеља, за 67 породица обезбедили помоћ у виду грађевинског материјала за потребе санације, адаптације или довршетка изградње породично-стамбених објеката. Иако увек може и више и боље, мислим да можемо бити поносни на све што је урађено у протеклом периоду, с обзиром на свеукупну политичку ситуацију и специфичност услова у којима живимо.

ОТВОРЕНА ПОСЕБНА КОВИД АМБУЛАНТА

  • Пандемија корона вируса траје од марта месеца. Како је општина Лепосавић одговорила на овај изазов?

– Од самог почетка борбе против пандемије болести COVID-19, тачније од 15. марта, када је на територији читаве Србије проглашено ванредно стање, општина Лепосавић и Општински штаб за ванредне ситуације општине Лепосавић су у складу са одлукама, мерама и препорукама Владе Републике Србије, Кризног штаба Републике Србије и свих осталих надлежних институција предузели све неопходне мере и радње у циљу спречавања појаве и ширења заразне болести. На основу јасно добијених упутстава и препорука, учинили смо све како би, пре свега, заштитили и сачували животе и здравље становништва. Такође, предузели смо и све потребне радње како би старим, болесним и осталим угроженим лицима на територији наше општине, и сваком од 71 села, пружили неопходну помоћ и подршку да што лакше превазиђу последице проузроковане пандемијом. Нагласио бих да је у складу са препорукама Министарства здравља Владе Републике Србије, Клиничко-болничког центра Косовска Митровица и Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, у Лепосавићу отворена посебна КОВИД амбуланта у оквиру Дома здравља. У овој КОВИД амбуланти свакодневно се врши пријем и преглед пацијената са симптомима вируса корона. Везано за рад и функционисање здравственог система у нашој општини током трајања пандемије, морам да напоменем да је КОВИД амбуланта у Лепосавићу једна од боље организованих на простору Косова и Метохије. Посебно бих похвалио пожртвоване здравствене раднике Дома здравља чија је организација на врло високом нивоу и захваљујући чијем су правовременом реаговању особе оболеле од вируса корона преболовале ову болест без тежих последица. Када је у питању пружање помоћи старијим, болесним и другим угроженим категоријама становника, нагласио бих да је у претходном периоду посредством преко 100 активно ангажованих волонтера реализовано око 15.000 захтева за набавком лекова са територије централне Србије, позитивно је одговорено на више од 2.000 захтева за набавком и достављањем основних животних намирница и средстава за хигијену, обезбеђено је и подељено 848 пакета хране, 547 пакета хигијене, а у сарадњи са Центром за социјални рад Лепосавић реализовано је око 60 новчаних социјалних давања социјално угроженим корисницима са територије наше општине.

  • Привреда на овом простору је у приличној мери девастирана. Како помоћи радницима у привреди да сачувају своја радна места и има ли назнака да ће се даље улагати у неки привредни погон, с обзиром да имамо велики број незапослених ?

– Истина је да је пандемија вируса корона довела до значајних промена, како у нашем свакодневном начину живота, тако и у области привреде и осталим областима друштвеног живота. И поред тога, привредни субјекти који функционишу на територији наше општине, успели су да у складу са новонасталом ситуацијом и препорученим мерама заштите организују рад и одрже задовољавајући ниво производње. Током трајања пандемије рудници Трепче – Бело Брдо, Црнац и флотација несметано раде пуним капацитетом, док Фабрика откивака „Лола-Фот“ Лешак и Фабрика зглобних лежајева „Прва петолетка“ раде смањеним капацитетом. Сходно томе, није било отпуштања радника у поменутим фабрикама. Када је у питању улагање у развој привреде у нашој општини, подсетићу да је приоритет Владе Републике Србије и председника Александра Вучића економски развој читаве Србије, а самим тим и српских средина на Косову и Метохији. Даље, морам да напоменем да је државно руководство Републике Србије препознало значај улагања у ову област и одговорном политиком определило значајна финансијска средства, како за бројне инфраструктурне пројекте, тако и за оживљавање привреде на овим просторима. Тако на пример, за фабрику „Лола-фот“ у Лешку уложено је око 96 милиона динара за ремонт постојеће и набавку нове опреме, за фабрику „Прва петолетка“ обезбеђена су два CNC струга, а држава Србија определила је додатних 18 милиона динара на име набавке још једног CNC струга. Оваквим улагањем државни врх Републике Србије омогућио је запошљавање нових, младих људи, уз стварање знатно повољнијих услова за рад на новим постројењима, са циљем да се у овим фабрикама производе најквалитетнији производи који ће бити конкурентни на тржишту.

БЕЗ ОТПУШТАЊА РАДНИКА

  • Алтернатива мањку посла у привреди било је окретање пољопривредној производњи, која је дуги низ година била запостављена, али сада и у овој области има помака. На који начин помажете пољопривредна домаћинства?

– Општина Лепосавић, због изузетно повољног географског положаја, има потенцијал за развој бројних пољопривредних грана, као што су воћарство, повртарство, сточарство и друге. Оно што је евидентно јесте да се последњих година све више младих људи у нашој општини опредељује да остане на селу и бави се пољопривредном производњом. У том смислу, руководећи се чињеницом да се бројне породице на територији општине Лепосавић издржавају управо приходима од пољопривреде, општина Лепосавић у сарадњи са Владом Републике Србије и Канцеларијом за Косово и Метохију годишње издваја значајна финансијска средства на име реализације програма помоћи и подршке развоју и поспешивању пољопривреде на територији наше општине. У питању је додела подстицајних средстава пољопривредним газдинствима у виду садног материјала, опреме за наводњавање, ситне и крупне пољопривредне механизације. Оно што је важно напоменути јесте да, приликом реализације програма помоћи у виду подстицајних средстава, приоритет имају управо млади пољопривредни произвођачи који се баве интензивном пољопривредном производњом. Поред тога, треба нагласити да општина помаже пољопривредна газдинства и кроз друге видове помоћи и подршке. Наиме, ради се о средствима која локална самоуправа издваја на име надокнаде штете оним пољопривредницима који су претрпели одређени вид штете на својим газдинствима. Поред тога, у плану је и додела помоћи обезбеђена средствима Канцеларије за Косово и Метохију у виду грађевинског материјала за потребе изградње, довршетка или санације економских објеката који служе обављању пољопривредне делатности. z2,5

МИЛИЈАРДИ ДИНАРА У ПРОЈЕКТЕ

  • Општина Лепосавић, спада у територијално веће општине на Косову и Метохији. Самим тим, зато што има три урбана насеља и око седамдесет села захтеван је посао у изградњи инфраструктуре и стварања квалитетнијих услова како становништву у урбаним насељима тако и на сеоским подручјима. Колико је тога урађено у овој години?

– Општина Лепосавић данас је једно велико градилиште. И поред проблема са којима се суочавамо, а који су изазвани пандемијом вируса корона, на територији наше општине у току су радови на реализацији бројних капиталних инфраструктурних пројеката који се реализују из пакета инвестиционог плана. У питању су до сада највећа улагања Владе Републике Србије у последњих неколико деценија, са циљем дугорочног плана развоја српских средина на Косову и Метохији и сигурног опстанка и останка становништва на овим просторима. Од 47 пројеката, од којих је део реализован, а део је тренутно у фази реализације у општини Лепосавић, чија је укупна вредност око 2,5 милијарди динара, свакако треба напоменути санацију и реконструкцију све три основне школе, О.Ш. „Лепосавић“ у Лепосавићу, где су поред реконструкције, извршени и радови на изградњи котларнице за потребе поменуте школе, затим О.Ш. „Стана Бачанин“ у Лешку, О.Ш. „Вук Караџић“ у Сочаници, као и Средње школе „Никола Тесла“. За поменуте школе обезбедили смо и опремање кабинета информатике рачунарском опремом и дидактичким средствима. Затим бих истакао изградњу Ученичког дома за потребе Пољопривредне школе Приштина са седиштем у Лешку, реализацију пројекта наткривања шест тераса новог објекта ПУ „Наша радост“ Лепосавић, изградњу вишенаменског игралишта у ПУ „Бамби“ у Сочаници. У претходном периоду извршена је и комплетна реконструкција и санација Дома здравља у Лепосавићу. У току су и завршни радови на изградњи тротоара дуж магистралног пута у насељу Лепосавић, постављање уличне расвете у селима Белуће, Кратина, Сочаница, а приводи се крају и увођење уличне расвете од магистралног пута до спортског центра преко Ибра и у селу Кутње. Затим, извршена је реконструкција и асфалтирање бројних улица у урбаним насељима, међу којима реконструкција и асфалтирање наставка улице „Гојка Бачанина“ у насељу Лешак, реконструкција улице Карађорђеве у Лешку, асфалтирање дела улице „Косовских јунака“ код Ветеринарске станице у насељу Сочаница, реконструкција дела улице „24. новембар“ од трафостанице до краја улице, изградња приступне улице „24. новембар“ са кишним колектором, затим асфалтирање улице у наставку исте улице, реконструкција и асфалтирање Рударске улице, реконструкција и асфалтирање пута за локално гробље у насељу Тврђен, као и реконструкција и асфалтирање наставка улице Косовских јунака у Лепосавићу. Изводе се и радови на реализацији пројекта изградње пасарела и постављања вертикалне и хоризонталне саобраћајне сигнализације, изграђен је мост за пешаке у Сочаници, пројекти изградње и опремања капела у селима на територији општине Лепосавић, затим изградња духовног центра у Лепосавићу. Навешћу и радове на изградњи водоводне мреже за потребе мештана села Дрен. Завршени су и радови на санацији главног канализационог колектора у МЗ Сочаница, као и радови на изградњи кишних колектора и партерног уређења у општини Лепосавић. Поред тога, у току је и реализација бројних инфраструктурних пројеката санације и реконструкције макадамских и некатегорисаних путних праваца, у циљу побољшања путне мреже на територији наше општине.

  • Лепосавић има све природне предиспозиције да се о њему више чује и да се презентују његове лепоте и вредни природни ресурси ?

– Свакако да општина Лепосавић има планове када је у питању улагање у туризам, пре свега кроз стварање услова за изградњу основне туристичке инфраструктуре. Осим верског и манифестационог вида туризма, општина Лепосавић поседује огромне потенцијале за развој планинског, авантуристичког и спортског туризма. Два капитална пројекта за општину Лепосавић из области туризма су искоришћавање потенцијала који имају бања у Вучи и јужна падина Копаоника. У оквиру Инвестиционог плана општине Лепосавић који је подржала Влада Републике Србије, Општина је иницирала израду плана детаљне регулације туристичког комплекса Бело Брдо на јужној падини Копаоника и спровођење детаљних хидро-геолошких истраживања у бањи у Вучи. Такође, Општина Лепосавић има у плану да уреди обалу реке Ибар и као први корак у том смислу покренута је израда идејног пројекта за подизање насипа и изградњу кеја са пратећим спортско-рекреативним садржајима у оквиру спортског центра у Лепосавићу. Такође постоје и друге идеје, као што је изградња степеништа до брда Камиље, које би значајно унапредиле туристичку понуду општине Лепосавић. Мислим да постоје велике могућности за развој туризма у општини Лепосавић и да се у овом сектору може запослити значајан број младих, али реалност је таква да је за развој овог сектора потребан вишегодишњи рад, као и значајна финансијска средства. Верица ВУКОЈЕВИЋ

Подели на: