sreda, 28. septembra 2022. | 08:13
Najnovije vesti

HRONIKA PARTEŠA I RANILUGA

Novim investicijama do razvoja

Uskoro počinje sa radom vatrogasna stanica u selu Donja Budriga. Sagrađen novi objekat policijske stanice. U planu izgadnja Centra porodične medicine. Sprečavanje nezaposlenosti kroz investicije u sferi osavremenjavanja poljoprivrede i podizanja mini proizvodnih pogona Opština Parteš, koja je formirana pre devet godina predstavlja područje u Kosovskom Pomoravlju, gde u tri sela: Partešu, Donjoj Budrigi i Pasjanu živi oko 6.000 Srba. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, dok je stočarstvo unazad nekoliko godina u stagnaciji. Opština ima ruralni karakter, tako da se značajan deo opštinskih investicija još uvek odnosi na sređivanje lokalne infrastrukture.

– Tako je bilo i u ovoj godini. Značajan deo sredstava usmerili smo na sređivanje putne mreže i ostalih segmenata lokalne infrastrukture. Imali smo više značajnijih projekata u ovom domenu. Pored ostalog uradili smo pešačku stazu u dužini od nekoliko kilometara između sela Parteš i Donja Budriga. U toku je sređivanje vodovodne mreže u Donjoj Budrigi. Pomogli smo rekonstrukciju krova u osmogodišnjoj školi „Miladin Mitić” u Pasjanu. Kultivisali smo i sređivali neke javne površine na teritoriji naše opštine. Deo sredstava je poticao iz našeg budžeta, a deo smo dobijali od resornih ministarstava – kayao je predsednik opštine Parteš, Dragan Petković. Dodaje da je preko određenih agencija EU i Ministarstva za zajednice i povratak na teritoriji opštine urađeno pet novih kuća za socijalno ugrožena lica i povratničke porodice.

VISOKA NEZAPOSLENOST

– Jedna od značajnijih investicija koja je realizovana u ovoj godini na teritoriji naše opštine jeste izgradnja Vatrogasne stanice u selu Donja Budriga. Objekat je nedavno završen. Kancelarija Ujedinjenih nacija u Prištini nam je donirala vatrogasnu opremu vrednu oko 20.000 evra i ovih dana petoro ljudi s naše teritorije obaviće neophodnu vatrogasnu obuku, tako da se aktiviranje vatrogasne stanice očekuje početkom nastupajuće 2020. godine – dodao je Petković. Kako je istakao, na teritoriji sela Budriga sagrađen je i novi objekat policijske stanice. – Tu investiciju je finansiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova – kazao je Petković. U planu je, ističe on, nastavak investicija u domenu sređivanja lokalne infrastrukture svuda tamo gde postoji potreba za tim, na teritoriji opštine.

– Imamo još ulica, na primer u Pasjanu, koje treba da popravimo i sredimo, ali i u druga dva sela. Planiramo da uz podršku USAIĐa sredimo i objekat Doma kulture u Pasjanu. U planu je i izgradnja Centra porodične medicine. Nastavićemo sa investicijama u sferi poljoprivrede, a u cilju osavremenjavanja poljoprivrednih kapaciteta, koji su značajno prisutni na teritoriji naše opštine – rekao je Petković. Takođe, kaže, u planu je i izgradnja jednog obdaništa. – Gorući problem i u našoj opštini je visoka nezaposlenost radno sposobnog stanovništva. Na sreću u novije vreme nemamo izraženu tendenciju odlaska mladih, kakva je bila prisutna, naročito u selu Pasjanu, pre nekoliko godina, kada je veći broj mladih porodica sa decom napustio selo. Sada imamo situaciju da mladi, na primer, u potrazi za poslom odu na teritoriju centralne Srbije, recimo da rade neki sezonski posao i vraćaju se. Ipak, mi u budućnosti moramo više raditi na tome da se problem nezaposlenosti reši. To se može ostvariti stvaranjem uslova za zapošljavanje kroz aktiviranje mini proizvodnih pogona, kroz zemljoradničko udruživanje i druge segmente koji će garantovati sigurne
i stalne prihode – naglasio je Petković.

STABILNA BEZBEDNOSNA SITUACIJA

Opštinski budžet za ovu godinu iznosio je oko milion i 300.000 evra, od čega je 65.000 evra bilo izdvojeno za kapitalne investicije.

– Mi još uvek nemamo takav status da važimo za ekonomski razvijeno područje. Cilj nam je da to u budućnosti i ostvarimo. Do tada uz naš angažman na planu stvaranja planova i projekata potrebna je i podrška drugih instanci na planu razvoja u smislu finansijske podrške pre svega – dodao je Petković. Bezbednosnu situaciju na teritoriji opštine u tekućem periodu on ocenjuje stabilnom. Jedan od izraženijih problema po ovom pitanju bile su krađe stoke i druge imovine, ali su one unazad nekliko meseci prestale. Dodajmo i to da na taritoriji opštine Parteš nije izražena prodaja srpskih imanja. S.I.

Podeli na: