sreda, 28. septembra 2022. | 08:17
Najnovije vesti

Humanista i po poreklu

Jana Božović, aktivistkinja CK opštine Zubin Potok

Jana je dospela do zvanja trenara u programu i internacionalnog edukatora a iza sebe ima brojne radionice, ulične akcije i seminare.

Mlada aktivistkinja Crvenog krsta u Zubinom Potoku Jana Božović, rođena je 2001. godine u Beogradu gde je i živela sve do 2005. godine kada se sa majkom i bakom doselila u Zubin Potok odakle potiču njeni predci. Pohađa treći razred gimnazije i volonter je Crvenog krsta. Sekretar CK opštine Zubin Potok, Slavujko Božović ima samo lepe reči o njenom radu za koji je dobila i zvanične certifikate od CK RS I MKCK. Humana i po poreklu (čukundeda joj je bio poznati pop-Jordo, Jordan Božović, koji je pomagao siromašnom kolašinskom narodu) i po vaspitanju ona se i obrazuje i bavi volonterskim radom. Ovog 8. maja učestvovala je na manifestaciji povodom Dana Crvenog krsta na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, u čast rođenja osnivača CK Žana Anri Dinana.

-Za volonterski rad sam se zainteresovala 2014. godine nakon pohađanja letnje škole podmlatka u odmaralištu Crveog krsta u Baošićima. To je bio moj prvi dodir sa organizacijom, upoznavanje sa onime šta ona zapravo znači i čime se bavi, sa Anri Dinanom i pričom o stvaranju jedne humanitarne organizacije kojoj je jedini cilj ublažavanje ljudske patnje. Pogotovo me je tada iznenadilo to što su naši predavači bili mladi ljudi, nekoliko godina stariji od nas. Kao neko kome je od detinjstva pričano da treba pomagati drugima koliko god je u našoj moći, našla sam savršen način da to o čemu sam učena sprovedem u delo. Ubrzo sam postala aktivni volonter, a prvi program u kojem sam učestvovala bio je Borba protiv trgovine ljudima u kojem sam kasnije napredovala sve više prolazeći različite radionice i seminare, kaže Jana Božović.

Tema – trgovina ljudima je zainteresovala Janu Božović upravo zbog osetljivosti i činjenice da je svest o ovom problemu još na niskom nivou, pogotovo među mladima. Jana je dospela do zvanja trenara u programu i internacionalnog edukatora a iza sebe ima brojne radionice, ulične akcije i seminare održane, kao i čast da je deo tima realizatora letnje škole, upravo one od koje je i sama počela.

-Uloga Crvenog krsta, kada je borba protiv trgovine ljudima u pitanju je upravo prevencija i širenje znanja o problemu putem vršnjačke edukacije. Najveći akcenat se stavlja na decu i osetljive ciljne grupe, a edukacije se sprovode uz pomoć raznolikog materijala za različite starosne uzraste, u vidu standardizovanih prezentacija, video inserata i igrolikih aktivnosti. Vremenom sam se i uključila u neke druge programe kao što su: prva pomoć, promocija humanih vrednosti, uspostavljanje porodičnih veza, psihosocijalna podrška, difuzija odnosno istorijat Crvenog krsta i drugo, napominje Jana.

Na česta pitanja ljudi zašto se bavi ovim aktivnostima kada „nema ništa za uzvrat“, Jana Božović kaže da duguje veliku zahvalnost Crvenom krstu jer je pozitivno uticao na razvoj njene ličnosti, podstakao samuverenost i potvrdio ispravnost njenog vaspitanja da postoje vrednosti koje nemaju cenu, i da je to iznad svega humanost i saosećanje sa ljudima kojima je pomoć potrebna.

S.Đukić

Podeli na: